Statele Unite vor amâna acordul de eliminare a tarifelor la oţelul şi aluminiul din Regatul Unit, din cauza preocupărilor legate de regulile comerciale post-Brexit care afectează Irlanda de Nord, a informat publicaţia Financial Times, citată de news.ro. Un oficial al administraţiei americane a negat însă, în condiţii de anonimat şi fără să ofere detalii, că decizia ar avea legătură cu Irlanda de Nord, potrivit Reuters.
Administraţia fostului preşedinte american Donald Trump a impus în 2018 taxe vamale de 25% şi 10% la importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană.
Tarifele au fost retrase în luna octombrie a acestui an, dar rămân în vigoare pentru Marea Britanie din cauza ieşirii acesteia din UE.
Într-o comunicare văzută de ziar, un oficial al Departamentului de Comerţ al SUA a afirmat că discuţiile cu Marea Britanie privind reducerea tarifelor la metale nu pot continua.
Oficialul a citat preocupările SUA cu privire la ameninţările britanice de a declanşa clauza de urgenţă Articolul 16 din acordul pentru Brexit, se arată în raport, în special din partea Congresului SUA.
Articolul 16 este o frână de urgenţă care permite Regatului Unit sau UE să încerce să suspende părţi ale acordului Brexit, care a introdus unele controale asupra circulaţiei mărfurilor către Irlanda de Nord din Marea Britanie, dacă acestea conduc la dificultăţi persistente.
FT a scris că Statele Unite au informat Marea Britanie despre motivul întârzierii.
Departamentul de Comerţ al Regatului Unit a declarat: ”Nu vedem nicio legătură cu această problemă specială şi cu Protocolul Irlandei de Nord şi nu va afecta în niciun fel abordarea Marii Britanii. Acest lucru are loc pentru că sunt necesare modificări semnificative ale protocolului pentru a proteja Belfast”.
Un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson a spus: ”Cred că este important să nu confundăm aceste două probleme. În ceea ce priveşte tarifele la oţel, lucrăm îndeaproape cu administraţia Biden. Este încurajator că aceştia iau măsuri pentru a detensiona problema şi suntem foarte concentraţi să ajungem la o rezoluţie care să elimine tarifele dăunătoare”.
Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea serioasă că dezacordul dintre Londra şi Bruxelles cu privire la punerea în aplicare a tratatului pentru Brexit din 2020 ar putea submina Acordul de Vinerea Mare, care a pus capăt efectiv la trei decenii de violenţă în Irlanda de Nord.
În septembrie, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a avertizat că nu ar putea exista niciun acord comercial post-Brexit cu Washingtonul dacă acordul de pace din Irlanda de Nord ar fi distrus.