Startup-uri de urmărit în 2022. În timp ce Clujul este un mini-hub, Timișoara, Iași și Oradea devin veritabile pepiniere

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Un nou an, o nouă oportunitatea pentru startup-urile din piață pentru a crește, după o perioadă în care mediul de business a fost afectat de situația pandemică. Cu ajutorul specialiștilor în domeniu, am alcătuit o listă cu o serie startup-uri de urmărit în acest an.

„Ecosistemul startup-urilor din România se consolidează pe an ce trece și are o prezență din ce în ce mai solidă în Europa. Criza pandemică, precum și alte probleme globale semnificative cu care ne confruntăm nu numai că au acționat ca declanșatoare de inovație, ci au consolidat și mai mult colaborarea dintre comunități și entități de business. Investitorii și antreprenorii dezvoltă în mod constant sisteme și procese pentru a stabili parteneriate de impact”, a declarat Cristian Dascălu, co-fondatorul celui mai mare accelerator din România pentru startup-uri de tehnologie Techcelerator & partener al fondului de investiții GapMinder BV.

Capacitatea de inovare, relevanța domeniului în raport cu realitățile viitorului, calitatea antreprenorială și experienta de business a fondatorilor, precum și potențialul de scalare globală reprezintă principalele caracteristici pentru care au alese următoarele startup-uri.

Startup-urile B2B SaaS rămân în centrul atenției pentru acest an. Cristian Dascălu este de părere că startup-urile SaaS B2B, din FinTech, eHealth și Enterprise Solutions cu solutii deeptech au devenit deja jucători redutabili cu impact semnificativ în societate și în business, care vor trasa multe rute spre viitor și vor genera multe oportunități și căi de transformare a multor domenii de activitate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„2022 va fi anul în care putem urmări îndeaproape evoluția companiilor care vor crea software pentru economia circulară, startup-urilor de fintech, edutech și travel tech. Cât privește evoluția numărului de startup-uri, așa cum am mai spus, mediul antreprenorial din România a crescut enorm în ultimii ani, iar evoluția se constată nu doar în statistică, cât mai ales în calitatea echipelor de fondatori, a ideilor de business și a executării acestora. Ne așteptăm ca în anii care vin numărul de startup-uri să crească foarte mult în contextul fondurilor europene care vor fi alocate, mai ales în etapa extrem de timpurie de dezvoltare, la pre-seed și seed”, a declarat Cristian Munteanu, managing partner la Early Game Ventures.

Startup-uri de urmărit în acest an

Flip.ro

Flip.ro este primul marketplace online din România care ajută clienții să își vândă vechiul telefon într-un mod simplu și rapid și să își cumpere un telefon second-hand verificat, cu garanție și drept de retur. Startup-ul a fost lansat la finalul 2019 de către George Moroianu (24 de ani), Alin Luca (27 de ani) și Alex Burghelia (23 ani).

Synaptiq

Synaptiq este un startup AI MedTech cu sediul în Cluj-Napoca, fondata de Dragoș Dușe, Mihai Căta, Mohsin Raza, Roxana Săbău și Diana Adrițchi. Întreaga echipă este formată din ingineri ori specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munich, Bristol și Heidelberg.

Synaptiq crește calitatea serviciilor medicale dezvoltând soluții bazate pe AI pentru delimitarea tumorilor și a organelor ce prezintă risc. Software-ul învață stiluri de conturare de la radioterapeuți, pentru ca identificarea să se realizeze într-un timp semnificativ mai scurt și cu o mai mare precizie și obiectivitate. In prezent există un deficit de radiologi pe piață. Astfel, Mediq vine în ajutorul radiologilor, reducând timpul necesar pentru conturarea imaginilor medicale ale pacienților de la câteva ore la câteva minute. În consecință, mai mulți pacienți vor beneficia de asistență medicală în cadrul clinicilor de de radiologie, primind tratamentul împotriva cancerului, de care au nevoie.

Druid  

DRUID este o companie de tehnologie conversaţională AI care dezvoltă asistenţi virtuali inteligenţi pentru organizaţii de tip Enterprise, lansată de Liviu Drăgan în 2018.

Prin integrarea cu roboţi UiPath, DRUID permite automatizarea unor procese complexe în care sistemele informatice schimbă informaţii cu utilizatori umani într-un limbaj natural, prin orice canal digital de comunicare. În mai puţin de trei ani de la lansare, DRUID are deja în România peste 50 de clienţi Enterprise în timp ce pe pieţele internaţionale, compania a semnat contracte cu Saint-Gobain în UK, Griffith University în Australia sau Texas Children Hospital în US.

FintechOS

Fondat în august 2017, startup-ul românesc FintechOS are printre acționari antreprenori și investitori activi pe scena startup-urilor din România: Teodor Blidăruș, Adrian Blidăruș (co-fondatori ai companiei Softelligence), Sergiu Neguț (investitor în 2Performant, FruFru etc.), Dan-Marius Mihăescu.

FintechOS consolidează datele critice din surse multiple, cum ar fi bazele de date existente și API de ecosistem, aceste informații bogate fiind introduse automat în fiecare pas al experienței consumatorului, rezultatul fiind o ofertă cu adevărat personalizată. Tehnologia noastră se integrează perfect în sistemele informatice existente, iar instrumentele low-code ajută organizațiile să le ofere experiențe personalizate clienților. Aceste capabilități îi scutesc pe clienți de efortul de a adapta produse, servicii și interacțiuni pentru un segment unic; cresc randamentul investițiilor și reduc timpul de lansare pe piață.

Typing DNA

TypingDNA, cu birouri la New York și Oradea, a fost înființată în 2016, de către Raul Popa, Cristian Tamas si Adrian Gheara.  Compania a pornit din România unde a câștigat recunoaștere și a deschis birouri în New York în 2018, urmare a admiterii în cadrul acceleratorului de afaceri Techstars. în prezent TypingDNA are clienți și parteneri din întreaga lume.

XVision

XVision este un startup MedTech fondat în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timișoara, formată din Ștefan Iarca – CEO, Cristian Avramescu – CTO, Bogdan Bercean –Head of AI și Andrei Tenescu – Head of DevOps, pasionată de inteligența artificială și optimizarea proceselor medicale.

XVision folosește algoritmi de inteligență artificială pentru analiza imaginilor medicale, având rolul de a-i asista pe medicii radiologi în procesul de diagnosticare. Cu ajutorul platformei dezvoltate de XVision, imagistica medicală beneficiază de avantajul tehnologic oferit de inteligența artificială, iar medicii se bucură de o analiză mai rapidă și mai eficientă.

Medicai

Fondat în 2018, startup-ul Medicai este dezvoltatorul şi operatorul platformei medicale online de imagistică, cu acelaşi nume, bazate pe inteligenţă artificială şi dedicată colaborării interdisciplinare dintre medici şi pacienţii lor. Platforma a fost lansată în vara anului 2020 și deserveşte trei tipuri de utilizatori cheie pentru ecosistemul construit (pacient, medic, clinică) şi îi reuneşte într-un mediu deschis şi colaborativ. Aceasta are perspectiva unui triplu impact, având aplicabilitate atât în zona de flux intern şi experienţă a pacientului cât şi în zona de tratament si prevenţie.

Motoarele orașelor din România pentru apariția de noi startup-uri

În timp ce Clujul este un mini-hub al startup-urilor, Timișoara, Iași și Oradea devin veritabile pepiniere de startup-uri, spune Cristian Dascălu. Acesta este de părere că este multă efervescență în zonă, ceea ce reprezintă un semn bun și motivant că România este pe drumul cel bun.

„Sigur, creșterea cantitativă nu este întotdeauna primordială, calitatea este de mare importanță – avem nevoie de start-up-uri cu impact pozitiv în societate, care vin cu modele de gândire și de inovație care să dezvolte societatea și mediul de afaceri. Din fericire, avem antreprenori valoroși și investitori pe măsură, care, împreună, obțin tracțiune și rezultate, făcând ca ecosistemul de start-up-uri și investiții din România să devină o prezență solidă și un punct de reper în SEE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: