Sprijinul public pentru introducerea monedei euro în Croaţia a scăzut chiar când ţara se pregăteşte să înceapă utilizarea monedei în ianuarie 2023, arată vineri un sondaj al UE citat de agenţia DPA, care notează de asemenea că opinia publică din România este cea mai favorabilă faţă de moneda unică europeană, transmite Agerpres.
Aproximativ 55% dintre persoanele intervievate în Croaţia sunt în favoarea introducerii euro, o scădere de şapte puncte procentuale a sprijinului comparativ cu 62% în 2021, arată acest nou sondaj.
Ca rezultat, sondajul relevă de asemenea că 81% dintre croaţi se aşteaptă la creşterea preţurilor şi că 43% anticipează că euro „va avea consecinţe negative pentru ei personal”.
Noile date, colectate în aprilie 2022, au analizat şapte state membre ale UE care nu folosesc moneda comună şi relevă că opinia publică din România (77%) şi cea din Ungaria (69%) sunt cele mai favorabile faţă de euro.
Sondajul a constatat de asemenea că Bulgaria şi Republica Cehă sunt cele mai puţin favorabile, la 44%. Suedia se plasează la 45%. Danemarca nu a fost inclusă, în contextul în care Copenhaga a negociat o scutire de la introducerea monedei.
Ţările care aderă la Uniunea Europeană sunt obligate să folosească moneda euro, dar nu primesc automat permisiunea de a o face. Ele trebuie să îndeplinească mai întâi o serie de criterii legale şi economice.
Comisia Europeană a raportat săptămâna trecută că Croaţia este pregătită să înceapă să folosească moneda euro. Croaţia vrea să schimbe kuna cu euro începând din ianuarie, la aproape 10 ani după ce a aderat la blocul comunitar, în iulie 2013.
Parlamentul European, precum şi cele 27 de state membre trebuie să fie de acord cu evaluarea Comisiei. O decizie finală ar putea fi luată încă din iulie.