Ministerul Economiei a publicat luni în transparență decizională procedura de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa, o schemă cu un buget de 500 de milioane de euro, de care urmează să beneficieze circa 74.000 de firme.
Obiectivul schemei de ajutor de stat îl reprezintă acordarea de sprijin financiar din fonduri publice naționale și/sau din fonduri externe pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19.
Beneficiarul poate fi: întreprindere autonomă, întreprindere parteneră sau întreprindere legată.
Prin schemă se acordă granturi în cuantum de maxim 20% din baza de calcul rezultată din desfăşurarea activităţilor în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.
Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.
Schema se derulează până la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare.
Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr maxim de 74.000 de beneficiari.
„Dacă valoarea însumată a cererilor de finanţare aprobate depăşeşte valoarea creditelor de angajament sau bugetare alocate cu această destinaţie, angajarea, respectiv plata către beneficiar se va face proporţional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanţare aprobate”, arată Ministrul Economiei, în document.
Documentul stabileşte care este procedura de înscriere, care sunt criteriile, dar şi care sunt codurile CAEN care pot aplica.