Specialiști: Împrumutații pot face economii lunare importante la plata ratelor prin trecerea de la ROBOR la IRCC

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Românii care au credite pot face economii lunare importante la plata ratelor prin trecerea de la indicele ROBOR, folosit la creditele mai vechi de 2 mai 2019, la noul indice IRCC, afirmă Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

În contextul majorării accelerate a dobânzilor pe piață interbancară, AURSF a analizat seriile de date aferente indicilor monetari folosiți pentru calcularea ratelor de dobândă la creditele bancare pentru populație (IRCC, ROBOR 3M, ROBOR 6M), de la introducerea IRCC, în luna mai a anului 2019.

Rezultatul analizei este extrem de clar, susțin specialiștii. În peste 98% dintre zilele lucrătoare din mai 2019 și până în prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar în peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 6M (ROBOR la 6 luni).

„Aceste rezultate vin să dovedească o dată în plus justețea deciziei luate de Guvern în 2019 de a se trece de la un indice calculat pe baza cotațiilor la un indice calculat pe baza tranzacțiilor efective, principiu care a fost susținut întotdeauna de AURSF”, arată specialiștii financiari.

Consumatorii care au luat credite în lei din mai 2019 și până astăzi cu dobânzi variabile au beneficiat de avantajul indus de IRCC, însă foarte mulți dintre cei care au încheiat contractele de credit anterior lunii mai 2019 sunt în continuare afectați de nivelurile superioare ale ROBOR față de IRCC și continuă să plătească rate mai mari la creditele contractate, mai arată Asociația.

AURSF îi informează pe consumatorii care mai au contractele de credit exprimate în funcție de ROBOR că au dreptul legal de a solicită trecerea de la ROBOR la IRCC, în baza unei cereri formulate, la care instituțiile de credit au obligația să răspundă în termen de maximum 60 de zile și să încheie un act adițional cu consumatorii.

Dacă ROBOR 3M a depășit 4,7%, iar ROBOR 6M a depășit 4,8%, IRCC aplicat în contractele de credit până la finalul lunii iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condițiile în care, în acest an, în contextul creșterii dobânzii de politică monetară pentru a contracara inflația, ROBOR va continua să crească, depășind 5% și poate chiar 6%.

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadență este mai îndelungată. În contextul exploziei prețurilor la alimente, energie, gaze naturale, carburanți, etc. considerăm că ar fi bine să profite de șansă pe care o au de a plăti rate mai mici măcar la credite.

De asemenea, facem apel către instituțiile de credit să răspundă favorabil și cu celeritate solicitărilor consumatorilor, într-un termen mult mai scurt decât cel prevăzut în legislație, pentru a le permite să beneficieze cât mai curând de această gură de oxigen, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) este o asociație legal constituită, înființată în 2013, care reprezintă interesele utilizatorilor de servicii financiare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dobanda e hemoragie in progresie geometrica. Nu exista coagulant destul de puternic dar Pamantul va avea ultimul cuvant. Memento Mori, Illuminati.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.