SONDAJ O treime din angajaţi cred că întreaga echipă se va întoarce anul acesta la birou. Cum arată biroul viitorului – mai multă siguranţă, mai puţină rutină şi o platformă pentru manifestări creative

birou-afaceri-companii

Mai mult de o treime dintre angajaţi, 36%, cred că îşi vor relua activitatea la birou în 2021, împreună cu întreaga echipă, arată un sondaj al Genesis Property, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de birouri de clasa A din România, potrivit căruia biroul viitorului prezintă mai multă siguranţă, mai puţină rutină şi o platformă pentru manifestări creative, relatează News.ro.

”Mai mult de o treime (36,5%) dintre angajaţii care au răspuns unui sondaj recent iniţiat de Genesis Property, pentru a înţelege mai bine percepţia oamenilor despre perspectiva reîntoarcerii la birou şi aşteptările lor de la biroul viitorului, cred că întreaga echipă din compania în care lucrează se va întoarce anul acesta la birou. Cei mai mulţi spun că birourile au devenit o parte importantă a jobului lor în contextul Covid-19 şi peste 57% vor evalua mai atent acest criteriu în viitor, când se vor afla în situaţia de a-şi căuta un nou loc de muncă”, mai arată sondajul Genesis Property, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de birouri de clasa A din România, care deţine West Gate Business District şi Novo Park.

Dacă proximitatea biroului faţă de casă rămâne un factor important pentru majoritatea angajaţilor (65%), anul pandemic a crescut importanţa măsurilor sanitare luate în clădire (51% dintre respondenţi) şi a modului de organizare a spaţiului, cu accent mai mare pe birouri delimitate care facilitează distanţarea (49,3% dintre respondenţi). În acelaşi timp, 41% spun că vor evalua atent, de-acum înainte, şi tehnologiile adoptate în spaţiul de birouri pentru mai multă siguranţă privind sănătatea lor şi a colegilor.

În perspectivă, pe lângă măsurile pentru sănătate pe care peste 60% dintre respondenţi le văd necesare în clădirile de birouri astăzi şi în viitor, mulţi angajaţi consideră că este loc şi pentru alte schimbări. Spre exemplu, 52% cred că, în viitor, birourile ar trebui să ofere angajaţilor o experienţă integrată de muncă, stil de viaţă, divertisment şi socializare. Alţi 45% consideră că situaţia actuală reprezintă o oportunitate pentru integrarea de tehnologii bazate pe inteligenţa artificială, care pot elimina activităţi repetitive şi de rutină, redefinind modul în care vor lucra în viitor.

De asemenea, 40% îşi doresc ca, pe viitor, să aibă oportunitatea să lucreze în spaţii care le ofere un mediu mai bun pentru a-şi manifesta şi creativitatea.

”Oamenii simt tot mai mult nevoia să interacţioneze cu colegii şi vor să facă acest lucru într-un mediu mai sigur pentru sănătate, care le pune în valoare abilităţile şi creativitatea. Prin urmare, anul care tocmai s-a încheiat nu este doar anul pandemiei, ci şi anul care a declanşat schimbarea privind viaţa la birou şi modul în care vor fi gândite birourile de-aici înainte. În tot acest context, IMMUNE™ vine ca o soluţie prin care riscurile pentru sănătate şi îngrijorările angajaţilor pot fi atenuate, aşa încât oamenii să poată redescoperi biroul, aşa cum va arăta în viitor”, spune Darren Allen, director de dezvoltare în cadrul Genesis Property, responsabil de implementarea proiectului Immune™, primul standard global open source care evaluează rezistenţa clădirilor de birouri la ameninţări pentru sănătate.

Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre viitorul birourilor a fost desfăşurat în luna noiembrie 2020 prin platforma iVox, pe un eşantion de 1.062 de utilizatori de internet din toată ţara, dintre care aproape 60% femei şi peste 70% cu vârsta între 25 şi 40 de ani. 8 din 10 erau angajaţi full-time şi aproximativ 77% ocupau poziţii cu activitate de birou, în arii precum IT, consultanţă, financiar, energie, imobiliare, auto sau comerţ.

Sursa: News.ro

Foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: