Soluțiile software inovatoare ale Systematic modernizează bibliotecile și instituțiile din domeniul educației din Europa (P)

Cristina Serban, Systematic

Systematic, producător internațional de software cu capital danez, dezvoltă soluții software inovatoare care modernizează bibliotecile și instituțiile din domeniul educației din Europa. Iar cum nevoia de opțiuni remote a crescut în ultimii ani, produsele Systematic dedicate acestui domeniu au devenit tot mai populare în țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia.

Departamentul care dezvoltă aceste produse, Library and Learning (L&L), are o istorie de peste 10 ani în cadrul Systematic, iar în România, primele linii de cod pentru soluțiile de profil au fost scrise încă din 2014, de oameni care mai sunt și acum în echipa Systematic. 

Echipa L&L înseamnă aproape 30 de oameni, români și danezi, cu experiență de până la 15 ani în domeniu, un mix de programatori, testeri, arhitecți, product owners și manageri. Aceștia lucrează zi de zi împreună, si calatoresc frecvent fie în Danemarca, fie în România, pentru întâlnirile fizice. 

Unul dintre aceștia este Cristina Șerban, People Manager, care face parte din Systematic de patru ani. Ea a ajuns în companie la recomandarea unei foste colege, având experiență în domeniul software, și recunoaște ca a fost atrasă de ideea de a lucra într-o organizație daneză. 

Cultura daneză m-a atras. Am plecat la drum cu anumite idei despre cum ar putea să arate o companie daneză, iar aceste așteptări mi-au fost depășite pe parcusul procesului de recrutare. Chiar și acum, după aproape patru ani, sunt încă foarte încântată de faptul că trăiesc zi de zi în Systematic ceea ce am auzit la interviu. Am apreciat foarte mult încrederea pe care danezii mi-au arătat-o. Să vezi că cineva, care nu te cunoaște, nu a lucrat cu ține niciodată, pune atât de multă încredere în ține doar citind un CV și purtând o serie de discuții, mi s-a părut fascinant și, recunosc, diferit de tot ceea ce întâlnisem până la acel moment. Dar nu doar fascinant, ci și extrem de motivant”, a declarat Cristina Șerban.

În opinia sa, experiența și atitudinea potrivită au fost atuurile care i-au adus jobul.  De asemenea, Cristina Șerban crede că a obținut postul dorit pentru că este o persoană pozitivă, deschisă, onestă, dispusă la implicare și la învățare continuă. 

Uitându-se în urmă, Cristina își amintește că în primele zile în companie a fost destul de copleșită de cantitatea de informații noi, precum și de maniera în care toate aceste informații erau gestionate. A observat însă în rândul echipei ordine, standardizare și profesioniști la tot pasul. 

Fiecare om este așezat în locul în care trebuie și din care aduce maximul de valoare pentru  companie. Fiecare este un expert pe rolul lui. Și este recunoscut și tratat că atare”, a spus aceasta.

Systematic investește în oameni

Despre Systematic, ea spune că este o companie care investește în oameni, în creșterea și dezvoltarea lor profesională și care îi sprijină dacă au nevoie de susținere. De asemenea, compania îi responsabilizează pe oameni și le dă libertatea de a acționa și de a lua decizii.

În Systematic, oamenii au posibilitatea de a-și exprima deschis și direct observațiile atunci când ceva nu merge bine și ține cont în mod real de sugestiile lor.

Suntem o companie dinamică și în continuă schimbare pentru că vrem să rămânem o companie modernă și atractivă în industrie. Toate aceste lucruri arată o cultură sănătoasă, solidă, matură, care încurajează profesionalismul și asumarea responsabilității, într-un cadru orientat mult spre bunăstarea angajaților și menținerea motivării și satisfacției acestora la cote înalte”, a adăugat Cristina Șerban.

Soluțiile companiei ar putea fi eficiente și în România

Cristina Șerban recunoște că i-ar plăcea foarte mult să intre în portofoliul Systematic și clienți din România, iar compania locală să își diversifice contribuiția, dincolo de participarea preponderență la activitățile de dezvoltare. Mai ales în contextul în care produsele departamentului L&L a Systematic au un succes tot mai mare, odată cu creșterea interesului pentru produse digitale, usor de accesat.

De exemplu, soluția de management integrat al bibliotecilor, Cicero, este utilizată de toate școlile și bibliotecile publice din Danemarca. Cicero este o soluție dezvoltată în strânsă colaborare cu bibliotecari și profesori, iar funcționalitățile sale sprijină într-o manieră 100% digitală colaborarea între diverse grupuri profesionale. Astfel, peste 50 milioane de materiale împrumutate, peste 4 milioane de utilizatori ai sistemului. 

Trebuie știut că suita de soluții Cicero este concepută să îndeplinească cele mai avangardiste nevoi ale bibliotecilor moderne, putând fi utilizată de orice bibliotecă școlară sau universitară, publică sau privată, din orice colț al lumii.

Iar în pandemie, soluția s-a dovedit extrem de utilă, în contextul în care au crescut împrumurile de materiale în format digital, în detrimentul celor în format fizic, tendința firească, de altfel, pentru realitatea momentului respectiv.

În era în care informația crește într-un ritm nemaîntâlnit până acum, ușurința cu care căutăm, găsim și accesăm informație devine absolut vitală. Nu cred că ne mai dorim să căutăm un titlu de carte într-un catalog de mii de pagini, tipărit. Și nici nu mai suntem dispuși să așteptăm mai mult de câteva secunde pentru a află dacă acea carte este sau nu disponibilă. Acum avem toate aceste informații la un click distanță”, a precizat Cristina Șerban.

Un alt produs important în portofoliul L&L este MoMo, o platforma flexibilă de learning care se axează puternic pe nevoile elevilor și ale profesorilor, aducând o mare interactivitate în procesul de învățare.

Produsele Systematic sunt prezente și pe piața din Suedia și Norvegia, iar planurile companiei de dezvoltare vizează o componentă puternică de internaționalizare, având conturată o strategie care va permite companiei să câstige noi piețe în afara Danemarcei.

În acest context, Systematic recrutează software developers cu experienta in Java, .NET, Angular, iar pozițiile sunt disponibile pe site-ul companiei, precum și pe pagina de LinkedIn.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: