Sindicatul de la metrou „Unitatea Sindicatul Liber Metrou” (USLM)” amenință cu grevă generală după ce negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă au eșuat. Sindicatul condus acum de Marian Artimon (n.r Ion Rădoi a fost suspendat ca urmare a anchetei DNA) nu a reușit să obțină majorarea de 33%, iar peste 5.000 de salariați au rămas fără CCM. Procentul de 33% pentru creșterea lefurilor a fost anunțat de publicația ClubFeroviar.
USLM precizează vineri, într-un comunicat de presă, că sunt îndeplinite condițiile declanșării conflictului de muncă.
„Astazi la nivelul metroului bucurestean situatia este incordata, iar activitatea este blocata partial. In primul rand din cauza faptului ca de o buna perioada de timp furnizorul de mentenanta al trenurilor de metrou si (ne)furnizorul trenurilor pentru magistrala V Drumul Taberei – Eroilor nu asigura trenuri suficiente pentru programul de circulatie stabilit. De aici disconfortul creat calatorilor. Situatia se poate agrava, in sensul ca activitatea se poate bloca total. Cauza fiind blocarea negocierilor colective de munca. In acest moment sunt indeplinite conditiile declansarii conflictului colectiv de munca la nivel de Metrorex, fapt ce poate conduce, urmand toti pasii legali, pana la greva de avertisment si chiar la greva generala. Salariatii Metrorex solicita sa le fie acordat respectul cuvenit pentru munca pe care o depun pentru a transporta zilnic peste 430 000 de calatori, rapid, confortabil si mai ales in siguranta. De aceea membrii USLM nu pot accepta ca, pentru munca depusa, in conditiile specifice metroului, o munca cu un caracter unic la nivel national sa le fie afectate drepturile ce li se cuvin pentru munca prestata si mai ales mentinerea nivelului de trai, pentru faptul ca isi pierd sanatatea in subteranul Capitalei .Vom comunica presei si prin intermediul acesteia calatorilor evolutia situatiei conflictuale aparuta la Metrorex”, arată comunicatul USLM.
Bugetul aprobat arată că, dintre companiile feroviare subordonate Ministerului Transporturilor, salariații Metrorex au cele mai mari venituri, câștigul mediu lunar brut/salariat fiind de 12.444 lei, mult peste cele de la CFR Infrastructură, CFR Marfă sau Călători.
„La acest moment, Metrorex are două mari probleme, lipsa de personal și lipsa de finanțare. Conform reglementărilor e nevoie de aproximativ 6.500 de salariați, dar noi suntem astăzi 5.100. Statul nu asigură subvenția pentru a fi 6.500 de salariați. De 10 ani, pentru cheltuieli de exploatare primim doar 73% din necesar, primul criteriu al activității noastre este siguranța călătorului… Știam că va fi inaugurată stația Tudor Arghezi, este foarte bine că ne extindem, dar cu ce personal? Dacă noi ne cârpim să ajungem cu oamenii unde trebuie… Acum Metrorex nu are personal pentru stație. Cum să te duci cu personal pe care îl angajezi să facă serviciu la o nouă stație. E nevoie de cel puțin 60 de persoane. Va fi nevoie ca oamenii să fie relocați”, a spunea luna trecută Artimon, în condițiile negocierilor pentru CCM.
Metrorex estimează investiții de 600 de milioane de lei pentru construirea magistralei de metrou M6 Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni și proiectarea secțiunii centrale a Magistralei M5 Eroilor 2 – Iancului, conform proiectului de buget pentru 2023 pe care l-a publicat Ministerul Transporturilor.
Subvenția de la Guvern este de aproape 800 de milioane lei și reprezintă 67% din necesarul fundamentat, iar compania Metrorex estimează pentru anul acesta o creștere semnificativă, cu 39 de milioane de călători, de la 120 de milioane anul trecut, la 160 de milioane programat în 2023. De asemenea, cheltuielile cu personalul cresc cu 144 milioane lei. Luna viitoare ar urma să înceapă lucrările pentru prima secțiune a Magistralei M6 Gara de Nord – Băneasa.