Sindicatele din Spania vor o majorare salarială de 18% pentru angajaţii marilor retaileri

bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Mai multe sindicate, care reprezintă aproximativ 234.000 de angajaţi ai marilor retaileri din Spania, precum Carrefour, Ikea şi El Corte Ingles, intenţionează să ceară o majorare salarială de cel puţin 18% pentru angajaţii marilor retaileri, pentru a contracara efectele inflaţiei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Confederaţia sindicală CCOO, una din cele mai mari din Spania, a precizat că va încerca să obţină, la următoarea rundă de negocieri salariale care va începe în luna ianuarie, o serie de clauze care să permită revizuirea majorării salariale în cazul în care inflaţia va accelera şi mai mult, pe lângă o majorare de minimum 18% pe parcursul următorilor patru ani.

FASGA, o altă confederaţie sindicală spaniolă, va solicita o majorare salarială de aproape 20% pe parcursul a patru ani.

„Mediul inflaţionist provoacă deja pierderi pentru puterea de cumpărare a angajaţilor, iar acest lucru trebuie corectat în următorul acord salarial”, a informat CCOO, într-un comunicat de presă.

ANGED, asociaţia care îi reprezintă pe unii din cei mai mari retaileri din Spania, nu a dorit să comenteze, deoarece negocierile cu sindicatele nu au început încă.

Retailerii, care în paralel sunt presaţi şi de guvernul spaniol pentru a menţine preţurile scăzute, au spus că fac deja “eforturi extraordinare” pentru a evita să transfere costurile crescute, precum cele cu energia, pe seama consumatorilor.

În întreaga Europă, retailerii şi companiile în general se confruntă cu o înmulţire a cererilor din partea angajaţilor pentru o majorare salarială de două cifre, care să reflecte inflaţia accelerată care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii. Pe cale de consecinţă, salariile mai mari este posibil să mărească ulterior preţurile la bunuri şi servicii. În luna august, rata anuală a inflaţiei în Spania a fost de 10,5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: