Se preconizează randamente bune la cereale anul acesta – multe stocuri în Europa de Est

porumb cereale Foto: Pexels

Cantitatea mare de cereale ce va fi recoltată în acest an este de așteptat să compenseze prețul scăzut la momentul treieratului, în comparație cu anul trecut, scrie Agrotypos, potrivit Agenției de presă Rador.

Potrivit estimărilor, va fi o producție bună de cereale anul acesta în Europa (cu excepția Spaniei) și în Canada. Dar există o problemă cu stocurile de anul trecut din țările din Europa de Est (care au reușit, totuși, să primească ajutor de la UE).

Semănatul cerealelor în Canada a fost întârziat din cauza secetei, dar apoi au venit ploile și lucrările au început. Serviciul de statistică al Canadei a publicat intențiile  fermierilor canadieni de a cultiva cereale și se estimează o suprafață de 9 milioane de hectare, adică o creștere cu 6,3% față de 2022. La grâul dur, suprafața este de așteptat să fie de 2,5 milioane de hectare (creștere cu 1% față de 2022).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Între timp, la data de 5 mai, a avut loc ultima licitație a Tunisiei pentru achiziționarea de grâu dur, licitație care s-a încheiat la prețul de 385 de dolari pe tonă (livrare în port). După cum a declarat pentru AgroTypos Alexandros Michaelidis, expert cu privire la piața internațională și responsabil cu cereale la DIMITRIAKI SA, ”în Europa de Vest (cu excepția Spaniei) condițiile meteorologice ajută la cultivarea cerealelor. Estimez ca vom avea recolte bune din punct de vedere cantitativ în principalele țări producătoare de cereale din UE. Spania are o problemă cu seceta, dar este un consumator și nu un exportator de cereale.

În Canada, semănatul, care se realizează în această perioadă, a întârziat din cauza secetei, dar acum avansează cu un ritm bun.

În Grecia, ploile fac ca noile culturi să aibă valori bune din punct de vedere cantitativ. Este încă prea devreme să vorbim despre calitate. Cert este că ne așteptăm la profituri bune la hectar.

În Europa de Est, producătorii au stocuri de anul trecut pentru că nu au vândut, deși prețurile erau la niveluri foarte ridicate. Numai în Bulgaria și România sunt 4 milioane de tone de cereale în silozuri. Este de așteptat ca aceste cantități să iasă pe piață odată cu treieratul. În combinație cu producțiile cantitativ bune pe care le așteptăm în Europa, se va înregistra o creștere a cantității.

Treieratul ar trebui să înceapă în aproximativ 10 zile, dar din cauza ploilor continue va fi amânat.

Logica spune că atunci când avem cantități mari va exista „presiune” asupra prețurilor. După câte se pare, crescătorii vor putea cumpăra hrană pentru animale la prețuri scăzute față de anul trecut. Pe de altă parte, producătorii de cereale anul acesta vor putea compensa scăderea prețului în câmp prin cantitățile recoltate”, a mai spus Alexandros Michaelidis.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: