Scurgeri de metan, un puternic gaz cu efect de seră, detectate la infrastructuri europene de gaze și petrol, inclusiv în România

Gaze naturale pixabay.com

Scurgeri de metan, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră, au fost detectate în acest an la 123 de infrastructuri de petrol și gaze din Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Polonia și România, scrie Reuters, care citează o anchetă a ONG-ului Clean Air Task Force (CATF).

Metanul, principala cauză a schimbărilor climatice după dioxidul de carbon, este de 80 de ori mai puternic decât CO2 în primii 20 de ani de prezență în aer.

UE nu reglementează emisiile de metan în sectorul energetic, ceea ce înseamnă că aceste scurgeri sau ventilări de metan monitorizate de CATF nu reprezintă o încălcare a legii.

În prezent, UE pregătește noi reglementări care vor obliga companiile din domeniu să monitorizeze și să raporteze emisiile de metan, alături de măsuri pentru detectarea și înlăturarea acestor scurgeri.

În sectorul energetic, metanul este emis intenționat prin ventilare sau accidental, cum este cazul defecțiunilor la rezervoarele de stocare, la terminalele de gaz natural lichefiat sau la uzinele de procesare a gazului și petrolului.

CATF a vizitat 200 de infrastructuri din 7 țări membre ale UE și a filmat emisiile cu ajutorul unei camere cu infraroșu.

“Dacă avem cea mai mică speranță de a atinge o creștere a temeperaturii medii globale de doar 1,5 grade Celsius, trebuie să stopăm aceste scurgeri,” a declarat James Turitto, care a filmat emisiile de gaze.

În total, CATF a detectat 271 de incidente, în condițiile în care la unele infrastructuri se înregistrau scurgeri din mai multe locuri.

Turitto a afirmat că peste 90% din infrastructurile pe care le-a vizitat în Cehia, Ungaria, Italia, Polonia și România prezentau emisii de metan, în timp ce rata de incidente era mai mică în Germania și în Austria.

Odată ce metanul este eliberat în atmosferă, este imposibil de detectat sursa sa, astfel încât o monitorizare mai dură este esențială.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: