Schimbările climatice: Bill Gates susține un start-up australian care vrea să reducă emisiile provenite din eructațiile vacilor

DN AGRAR GROUP vaci de lapte

Miliardarul Bill Gates a investit într-un start-up australian în domeniul tehnologiei climatice, care intenționează să reducă emisiile de metan provenite din eructațiile (râgâitul) vacilor, scrie BBC.

Cofondatorul Microsoft a fost foarte deschis în ceea ce privește impactul producției de carne asupra mediului.

Metanul este cel mai răspândit gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2).

Animalele, precum vacile, caprele și cerbii, produc metan atunci când stomacul lor descompune fibrele dure, cum ar fi iarba, pentru a le digera. Acest proces de fermentație creează gaz metan, care este apoi, în mare parte, expulzat din nou.

Studiile universitare au arătat că hrănirea vacilor cu alge marine ar putea reduce semnificativ emisiile de metan ale acestora.

Rumin8, un start-up cu sediul în Perth, lucrează la un supliment alimentar – reprodus sintetic din alge roșii – care oprește crearea gazului.

Aceasta a anunțat într-un comunicat că a strâns 12 milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de Breakthrough Energy Ventures, pe care Bill Gates a fondat-o în 2015.

Firma de investiții este susținută, de asemenea, de directorul executiv al Amazon, Jeff Bezos, și de antreprenorul chinez și cofondatorul Alibaba, Jack Ma.

„Am fost foarte mulțumiți de primirea pe care am avut-o din partea fondurilor de impact climatic din întreaga lume”, a declarat directorul general al Rumin8, David Messina.

„Există o dorință reală de a finanța soluții pentru emisiile de metan enteric provenite de la animale și, din fericire pentru Rumin8, aceștia pot vedea beneficiile tehnologiei noastre”, a adăugat el.

În octombrie anul trecut, Noua Zeelandă a propus taxarea gazelor cu efect de seră pe care animalele de fermă le produc prin râgâit și urinare, în încercarea de a combate schimbările climatice. În cadrul acestui sistem, care este o premieră mondială, fermierii vor plăti pentru emisiile agricole sub o anumită formă până în 2025.

Aproape jumătate din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale țării provin din agricultură, în special metanul.

În 2019, metanul din atmosferă a atins niveluri record, de aproximativ două ori și jumătate mai mari decât în epoca preindustrială.

Ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de știință este faptul că metanul este cu adevărat puternic atunci când vine vorba de încălzirea planetei. Moleculele individuale de metan au un efect de încălzire mai puternic asupra atmosferei decât moleculele individuale de CO2. Pe o perioadă de 100 de ani, metanul are un efect de încălzire de 28 până la 34 de ori mai mare decât CO2.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: