Scădere bruscă în producţia internă de gaze. Am trecut la importuri masive

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Peste trei milioane de metri cubi de gaze au ieşit din producţia internă azi şi, pentru a înlocui deficitul, România a trecut la importuri masive. Producătorul care şi-a scăzut brusc extracţia este Petrom, care a intrat în revizie cu zăcământul de la Hurezani, potrivit reprezentanţilor Transgaz. Această revizie va dura circa 10 zile, producţia de la Hurezani urmând să ajungă din nou la capacitate în jurul datei de 20 octombrie.

„OMV Petrom a băgat în revizie toate perimetrele din zona Hurezani. A început ieri și ține până pe data de 20 octombrie. A scăzut producţia cu 3,5 milioane mc. OMV Petrom a mărit importul la Negru Vodă la 5 milioane mc, unde intră în total 12 milioane mc. Compania furnizează gaze către Azomureș, care a crescut producția și va crește în continuare. Azomureș are două instalații de producere a amoniacului, a pornit prima instalație, probabil o vor porni și pe a doua”, a spus, pentru Economedia.ro, Ion Sterian, director Transgaz.

Pentru a-şi onora obligaţiile către clienţi, Petrom este nevoită să apeleze la importuri. Astfel, dacă ieri intrau în ţară, din Bulgaria, circa 6 milioane de metri cubi, azi importurile au urcat la 12,3 milioane de metri cubi, la o producţie internă de 20,8 milioane metri cubi. Parte din aceste gaze Petrom le trimite în Ungaria – 6,7 milioane de metri cubi, compania românească fiind furnizor de gaze pentru vecini. O altă parte din gazele ce intră din Bulgaria sunt în tranzit către Ucraina şi Republica Moldova. În fapt, este vorba, în ambele cazuri, de cerere din RM, care foloseşte acest gaz pentru consumul intern şi pentru stocare în depozitele ucrainene, pentru că ei nu au facilităţi proprii.

Stocarea în depozitele României a scăzut până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru că acestea sunt pline 100%. Aceiaşi reprezentanţi Transgaz spun însă că ar mai fi loc pentru încă 150 de milioane metri cubi, pe lângă cele 3,2 miliarde deja stocate. „Înmagazinarea e de 100% astăzi. Dar va continua. Capacitate fermă. 3,170 miliarde mc. Dar se mai poate duce pe rezervă de capacitate, care nu e formă, de 150-170 milioane mc. S-a mărit capacitatea de extracție din înmagazinare că au făcut investiții al depogaz. Suntem cu 34 milioane la Depogaz și 3 milioane la Depomureș”, a mai spus Sterian.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: