Samsung Electronics planifică reduceri globale de până la 30% ale locurilor de muncă în unele divizii

Samsung Sursa foto: Samsung

Samsung Electronics, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, televizoare și cipuri de memorie, taie până la 30% din personalul său din străinătate la unele divizii, au declarat pentru Reuters trei surse care cunosc direct subiectul.

Samsung, cu sediul în Coreea de Sud, a instruit filialele din întreaga lume să reducă personalul de vânzări și marketing cu aproximativ 15%, iar personalul administrativ cu până la 30%, au declarat două dintre surse.

Planul va fi pus în aplicare până la sfârșitul acestui an și va avea impact asupra locurilor de muncă din America, Europa, Asia și Africa, a spus o persoană. Alte șase persoane familiarizate cu subiectul au confirmat, de asemenea, reducerea planificată de Samsung a numărului de angajați la nivel global.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Nu este clar câte persoane vor fi concediate și care țări și unități de afaceri vor fi cele mai afectate.

Sursele au refuzat să fie numite deoarece domeniul de aplicare și detaliile reducerilor de personal rămân confidențiale.

Într-un comunicat, Samsung a afirmat că ajustările forței de muncă efectuate la unele operațiuni din străinătate au fost de rutină și au vizat îmbunătățirea eficienței. Compania a declarat că nu există obiective specifice pentru planuri, adăugând că acestea nu au un impact asupra personalului său de producție.

Samsung a angajat un total de 267.800 de persoane la sfârșitul anului 2023, iar mai mult de jumătate, sau 147.000 de angajați, sunt stabiliți în străinătate, potrivit ultimului său raport de sustenabilitate.

Producția și dezvoltarea au reprezentat majoritatea acestor locuri de muncă, iar personalul de vânzări și marketing a fost de aproximativ 25.100, în timp ce 27.800 de persoane au lucrat în alte domenii, se arată în raport.

„Mandatul global” privind reducerea locurilor de muncă a fost trimis în urmă cu aproximativ trei săptămâni, iar operațiunea Samsung din India oferea deja pachete compensatorii unor angajați de nivel mediu care au plecat în ultimele săptămâni, a declarat una dintre sursele directe.

Numărul total al angajaților care ar putea fi nevoiți să părăsească unitatea din India ar putea ajunge la 1.000, a adăugat persoana respectivă. Samsung are aproximativ 25.000 de angajați în India.

În China, Samsung și-a notificat personalul cu privire la reducerile de personal care ar urma să afecteze aproximativ 30% din angajații de la operațiunile de vânzări, a relatat luna aceasta un ziar sud-coreean.

Potrivit termene.ro, Samsung Electronics Romania, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 5,62 miliarde de lei, în scădere cu 0,8% față de 2022. Profitul net, însă, a fost de 169 milioane de lei, aproape dublu față de anul precedent când a fost de 86 de milioane de lei.

În 2023, Samsung Electronics România a avut 203 salariați, în scădere de la 224 în 2022. 

Mari provocări

Reducerile de personal vin în contextul în care Samsung se confruntă cu o presiune tot mai mare asupra unităților sale cheie.

Afacerea sa cu cipuri a fost mai lentă decât rivalii săi în ceea ce privește redresarea după o recesiune severă în industrie, care a dus profitul său la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani anul trecut.

În mai, Samsung a înlocuit șeful diviziei sale de semiconductoare în încercarea de a depăși o „criză a cipurilor”, încercând să ajungă din urmă rivalul mai mic SK Hynix în ceea ce privește furnizarea de cipuri de memorie high-end utilizate în chipseturile de inteligență artificială.

Pe piața smartphone-urilor premium, Samsung se confruntă cu o concurență acerbă din partea Apple și a companiei chineze Huawei, în timp ce a rămas mult timp în urma TSMC în ceea ce privește producția de cipuri sub contract. Iar în India, care aduce Samsung venituri anuale de aproximativ 12 miliarde de dolari, o grevă salarială perturbă producția.

Una dintre sursele familiarizate cu planurile a declarat că reducerile de personal au fost făcute în pregătirea pentru o încetinire a cererii globale de produse tehnologice, pe măsură ce economia globală încetinește. O altă sursă a declarat că Samsung încearcă să își consolideze rezultatul final prin reducerea costurilor.

Nu a fost imediat clar dacă Samsung va reduce, de asemenea, locurile de muncă din sediul său central din Coreea de Sud.

Una dintre surse a declarat că Samsung ar întâmpina dificultăți în a concedia lucrători în Coreea de Sud, deoarece este o problemă sensibilă din punct de vedere politic. Conglomeratul Samsung Group, din care gigantul electronic este bijuteria coroanei, este cel mai mare angajator din țară și joacă un rol-cheie în economia acesteia.

Reducerile de locuri de muncă ar putea stârni, de asemenea, neliniște în rândul forței de muncă la nivel național. Un sindicat sud-coreean al lucrătorilor de la Samsung Electronics a intrat recent în grevă timp de mai multe zile, cerând salarii și beneficii mai mari.

Acțiunile Samsung Electronics, cel mai valoros titlu din Coreea de Sud, se tranzacționează miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, în condițiile în care unii analiști și-au redus recent estimările de profit pentru companie, citând o redresare slabă a cererii pentru smartphone-uri și computere personale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: