Sam Altman a publicat rezultatele unui experiment privind venitul de bază garantat: Beneficiarii au redus consumul de alcool și i-au ajutat pe cei din jur

bani, dolari Sursa foto: Pexels

Au apărut rezultatele studiului privind venitul de bază garantat al lui Sam Altman, director general al OpenAI, iar acesta arată că beneficiarii au cheltuit banii extra pentru nevoile de bază, cum ar fi chiria, transportul și mâncarea, iar consumul de alcool a scăzut, în timp ce dacă într-adevăr beneficiarii au muncit mai puțin, ei au rămas totuși în câmpul muncii.

Studiul a luat naștere din credința lui Sam Altman în importanța unui venit de bază în era inteligenței artificiale, spune Business Insider. „Este imposibil să avem cu adevărat egalitate de șanse fără o anumită versiune a venitului garantat”, a declarat directorul la anunțarea proiectului.

S-au strâns 60 de milioane de dolari pentru studiul realizat de OpenResearch și condus de cercetătoarea Elizabeth Rhodes. Acesta a avut loc pe o durată de 3 ani, începând din 2019, și a vizat 3.000 de participanți cu venituri scăzute din Illinois și Texas, împărțiți astfel: o treime au beneficiat de 1.000 de dolari venit garantat lunar, iar restul au format grupul de control, primind suma de 50 de dolari lunar.

Sănătate

Chiar dacă sănătatea fizică nu a înregistrat îmbunătățiri semnificative, banii transferați au crescut utilizarea serviciilor medicale, la care participanții aveau acces limitat înainte. Cercetătorii spun că îngrijirea medicală crescută de acum va avea efecte pozitive în viitor.

Din punct de vedere mental, stresul și tulburările psihice au scăzut în primul an, dar aceste efecte s-au estompat în următorii ani. Beneficiarii descriu experimentul ca un miracol, însă insecuritățile reapar după valul inițial de euforie. Astfel, raportul punctează lacune ale infrastructurii actuale (servicii sociale, locuințe accesibile), pe care un ajutor monetar individual nu le poate compensa.

O descoperire notabilă este scăderea cu 20% a consumului de alcool care interferează cu responsabilitățile pentru beneficiari, față de participantul obișnuit din grupul de control. Numeroase experimente de acest tip au demontat miturile paternaliste care spun că oamenii vor folosi banii în scopuri nocive.

Venituri și economii

Studiul a constatat că, în comparație cu grupul de control, economiile individuale totale ale beneficiarilor în conturile lor bancare au crescut cu aproape 25%.

Veniturile celor care au beneficiat de 1.000 de dolari au crescut de la puțin sub 30.000 de dolari la 45.710 dolari, în timp ce veniturile grupului de control au început la un nivel similar, dar au crescut mai mult, la 50.970 de dolari.

În comparație cu grupul de control, beneficiarii au fost mai predispuși să dorească să aibă un buget și să își continue studiile, în special în al treilea an. Dar nu au existat efecte semnificative asupra nivelului general de educație.

Cheltuieli

Beneficiarii și-au sporit cheltuielile predominant pentru nevoile de bază și pentru sprijinul acordat altora. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate pentru alimente, chirie și transport, practic ajutându-i pe oameni să recapete demnitate și siguranță. Deși participanții au stări materiale precare, asta nu îi oprește să împartă din puținul pe care îl au. În urma transferurilor, beneficiarii au cheltuit cu 26% mai mult față de grupul de control pentru a-i ajuta pe cei din jurul lor.

Angajare

Din perspectiva motivației de a munci, mai multe studii, inclusiv acesta, arată că există mai degrabă o redistribuție a specializării decât un renunț în masă. Numerarul oferă flexibilitatea de a lua decizii de angajare aliniate cu circumstanțe, obiective și valori individuale, iar efectele asupra orelor muncite sunt minime. În medie, beneficiarii au lucrat cu 1,3 ore mai puțin pe săptămână, echivalentul a 8 zile mai puțin pe an.

Studiul, care a început în timpul pandemiei COVID-19, când șomajul era ridicat, a constatat că ratele de ocupare a forței de muncă au scăzut în al doilea și al treilea an în rândul beneficiarilor, comparativ cu grupul de control.

Planificare pentru viitor

Dacă înainte oamenii se temeau de ce le rezervă viitorul, transferurile le-au permis să își croiască propriul drum, cu independență și speranță. Educația, elaborarea bugetului și spiritul antreprenorial sunt activități care au crescut pe timpul studiului.

Deși a existat interes antreprenorial crescut, acesta nu s-a tradus, pentru beneficiarul obișnuit, printr-o creștere semnificativă și a activității antreprenoriale. Creșterea notabilă a activității antreprenoriale a fost înregistrată pentru grupurile subreprezentate: 26% în comparație cu media participanților de culoare din grupul de control și 15% pentru participanții de sex feminin. Astfel, vedem cum o propunere ca cea de venit garantat reușește să ajute cele mai vulnerabile grupuri.

Mărturii de la beneficiari

Sarah, una dintre beneficiarele programului, este mamă a patru copii dintr-o zonă rurală din Illinois, care predă într-o rețea de învățământ la domiciliu și câștigă de la locul de muncă doar atât cât să își plătească rechizitele școlare.

„Nu prea câștig nimic din asta”, a spus ea într-o mărturie împărtășită de OpenResearch. „Chiar dacă soțul meu avea un loc de muncă destul de decent, nu aveam prea mulți bani pentru lucruri suplimentare.

Plățile din programul Altman au ajutat-o pe Sarah să plătească aparate dentare pentru ambii copii, care nu erau acoperite de asigurarea lor, a spus ea. De asemenea, a folosit banii pentru a finanța o excursie de absolvire pentru fiica ei.

Dar Sarah a spus că a început să „alunece într-o mentalitate” în care era mai puțin atentă cu finanțele sale, deoarece simțea că banii îi intră „fără să trebuiască să muncească pentru ei”.

„Privind în urmă, regret că nu am economisit mai mult din ei”, a spus ea.

O altă beneficiară, Cara, le-a spus cercetătorilor studiului că suferă de o tulburare nervoasă debilitantă care îi provoacă dureri pe o mare parte a corpului și o pierdere a mobilității.

Deși a început să primească unele indemnizații de invaliditate pe termen scurt, Cara a spus că un jaf în apartamentul ei a afectat-o financiar și a început să își vândă bunurile personale.

„Să simți pierderea capacității de a-ți purta singură de grijă și să ai nevoie disperată de ajutorul altora; este greu”, a spus Cara.

Cara a spus că „probabil a început să plângă” când a primit telefonul în care i s-a spus că va primi plăți de 1.000 de dolari din partea programului Altman. Banii au ajutat-o să-și plătească aproape toate datoriile.

„Este aproape ca un miracol”, a spus ea. „Știind că am fost capabilă să gestionez acel munte de datorii medicale, am simțit că creierul meu ar fi fost în cu totul alt loc.”

Celene, o altă participantă, le-a spus cercetătorilor că a fost forțată să își mute familia la un prieten după ce a pierdut bani într-o afacere. Ea a spus că trăia în condiții mizerabile.

Când a primit telefonul prin care a fost anunțată că a fost selectată pentru grupul care primește 1.000 de dolari pe lună, a fost complet neîncrezătoare.

Ea a spus că banii au ajutat-o să cumpere haine noi, pantofi și lucruri necesare pentru ea și copiii ei. Până în a doua lună, și-a găsit un loc de muncă și a început să economisească.

Banii au ajutat-o „să nu se simtă ca un părinte ratat”, a spus ea, și i-au dat încrederea de a lua decizii în interesul familiei sale.

Ideea unui venit de bază universal există de ceva vreme, dar a devenit proeminentă în centrul campaniei prezidențiale 2020 a lui Andrew Yang. Alte figuri semnificative din industria tehnologiei și-au exprimat de atunci sprijinul pentru un fel de venit de bază, inclusiv cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, și directorul general al Tesla, Elon Musk. „nașul inteligenței artificiale” Geoffrey Hinton a sfătuit recent guvernul britanic să adopte un venit de bază universal pentru a atenua numărul de „locuri de muncă banale” pe care inteligența artificială le-ar putea înlocui.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. cea mai mare tampenie e venitul garantat, e fix ca plafonarea unor preturi sau subventionarea altora… e pur si simplu o intoarcere la comunism… da’ asa e cand se baga statul in economie… si mai ales cand se baga statul in conducerea unor companii private, doar pentru a putea monitoriza si modifica ulterior comportamentul populatiei

    • E mana cereasca , ca iti ofera libertatea sa alegi cariera pe care o vrei , fara sa duci grija nevoilor de baza . E la mintea cocosului ca societatea se va inbunatatii daca fiecare poate sa aleaga mai usor ce i place sa faca . In conditiile actuale tre sa fii norocos sa ti alegi din prima ce iti place , de cele mai multe ori ramai blocat intr un job pentru nevoia de supravietuire.

      • Se încurajează lenea și productivitatea va scădea. Intr o economie sănătoasă nu are ce căuta venitul garantat. E o întoarcere la socialism.

  2. Sunt destui nebuni in jur nu mai este nevoie si de Sam Altman.Ori e prost ori nebun.Venitul minim garantat exista, dar daca preturile cresc ce fel venit devine. “Cresterea cerintelor de servicii medicale= adica oameni mai bolnavi.Pana la urma sclavi baga venitul minim garantat in doctori, big farma si mizeria de mancare procesata de industrie.Tebuie sa fi imbecil ca sa nu intelegi care este realitatea.

  3. Foarte tare studiul. Si făcut pe 1.000 de persoane, pe 3 ani, deci clar si relevant.
    Foarte, foarte interesante rezultatele, nu cum te-ai putea aștepta.

    Mi se pare interesant si faptul ca cei care au comentat ofensați, ori NU au citit rezultatele studiului, ori nu au capacitatea intelectuală de a le înțelege.

    Deci not great, not teribile 😁, oricum, aparent fără sperietori.

  4. Venitul de baza garantat este expresia unei societati civilizate, in care oamenii sunt priviti cu demnitate, onorati si pretuiti.
    Nu este normal ca dupa mii de ani de existenta sa ne lasam unii pe altii fara cele necesare unui trai demn, in orice situatie. Nu este firesc sa inchidem ochii la situatiile in care din varii motive cineva nu are posibilitatea de a avea mancare, casa, ingrijire medicala, haine, educatie, securitate, samd.
    Lipsa duce la violenta, la infractiuni, la alegeri imorale sau lipsite de demnitate.
    Acesta este viitorul – o societate care isi pretuieste oamenii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.