Deputații europeni au votat joi la Strasbourg să înceapă discuțiile cu Consiliul European cu privire la directiva salariului minim european, care va garanta tuturor lucrătorilor din UE un salariu minim corect și adecvat. Directiva prevede ca fiecare stat să asigure un salariu minim de 60% din salariul mediu brut pe economie. Negocierile pot începe de îndată ce Consiliul îşi aprobă propria poziţie.
Reunit săptămâna aceasta în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat mandatul convenit de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL), cu 443 de voturi „pentru”, 192 „împotrivă” şi 58 de abţineri, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul legislativului UE.
Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze şi să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiţii de muncă şi de viaţă decente şi care să includă elemente precum puterea de cumpărare şi rata sărăciei. Iniţiativa are drept scop stabilirea unor cerinţe minime pentru a asigura un venit care să permită un nivel de trai decent pentru lucrători şi familiile lor. Acest lucru poate fi realizat fie prin intermediul unui salariu minim prevăzut de lege (cel mai mic nivel salarial permis de lege), fie permiţând lucrătorilor să îşi negocieze salariile cu angajatorii lor prin intermediul negocierilor colective.
Parlamentul doreşte, de asemenea, să consolideze şi să extindă acoperirea negocierilor colective, obligând statele membre în care mai puţin de 80% din lucrători sunt acoperiţi de aceste acorduri să ia măsuri active pentru a promova acest instrument.
Propunerea PE este ca Directiva să se aplice în maximum 2 ani, nu în 3 ani, ca orice altă Directivă europeană.
Eurodeputatul Eugen Tomac, membru al Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), afirmă că, dacă România va reuşi să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariul mediu, ne-am putea aştepta la o creştere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor.
Europarlamentarul Corina Crețu a declarat recent, într-un interviu pentru G4Media, că deoarece în România salariul mediu brut este 5.800 lei, directiva ar însemna ca salariul minim brut să ajungă la 3.500 lei, cu 1.000 lei mai mult decât în prezent.
În Uniunea Europeană, 21 din cele 27 de ţări au un salariu minim legal, în timp ce în celelalte şase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia) nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri colective. Exprimate în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, de la 332 de euro în Bulgaria la 2.202 euro în Luxemburg, conform unor date de la Eurostat din 2021.