Salariul minim brut crește la 3.300 lei, de astăzi, 1 octombrie. Angajații vor primi „în mână” 2.079 lei / Ce taxe plătește un angajator ca să ofere acest salariu

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Salariul minim brut pe economie se majorează la 3.300 lei începând cu data de 1 octombrie 2023, de la nivelul anterior de 3.000 lei. Angajații plătiți cu salariul minim vor primi „în mână” un salariu minim net de 2.079 lei. Până la finalul anului există în vigoare o prevedere prin care 200 de lei nu sunt taxaţi.

Anterior, salariul minim net pe economie era de 1.898 de lei, deci angajații beneficiază de o creștere netă de 181 lei.

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.

La o zi după decizia Guvernului de a majora salariul minim de la 1 octombrie, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, a transmis că acest lucru încalcă o cutumă şi unul dintre puţinele lucruri predictibile pentru mediul de afaceri, şi anume că „el era negociat în toamna anului curent între sindicate, patronate şi Guvern pentru a intra în vigoare la începutul anului următor”.

„Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu aplicare de la 1 octombrie 2023. Spunem încă o dată că este greşit ca această majorare să fie implementată într-un timp atât de scurt – mai sunt 3 zile până la aplicare. Practic, mâine, toate companiile ar trebui să actualizeze toate contractele pentru angajaţii remuneraţi cu salariul minim. În plus, companiile au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le- am purtat anul trecut. În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice externe, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparenţă cu care au fost tratate măsurile fiscale”, a menţionat Burnete, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Pe de altă parte, Blocul Naţional Sindical a atras atenţia că, în acest moment, trebuie clarificată, din punct de vedere juridic, şi deducerea de 200 de lei aplicată salariului minim.

Ce taxe plătește un angajator pentru salariul minim

Costul total al angajatorului cu un salariat plătit cu minimul brut pe țară va fi de 3.370 lei, de la 1 octombrie, în creștere cu 307 lei, de la 3.063 lei anterior.

Din cei 3.300 lei, 200 lei sunt fără taxe (cel puțin deocamdată – facilitatea urmează să fie scoasă), așa că angajatorul plătește taxe pentru 3.100 lei.

Totalul taxelor încasate de stat din acest salariu este de 1.291 lei. Din aceștia, 775 lei sunt asigurări sociale (pensia – CAS), 310 lei sunt asigurări sociale de sănătate (CASS), 136 lei sunt impozit pe venit, iar 70 lei sunt contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM).

Pentru unii angajați, salariul net scade

Creșterea salariului minim nu aduce neaparat vești bune pentru angajați, după cum semnalează chiar cei afectați: Un angajat dintr-o firmă de confecții plătit cu salariul minim va încasa mai puțini bani în mână odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale pregătite de Guvern, în ciuda faptului că salariul minim va fi majorat începând cu data de 1 octombrie. Un cititor Economedia, angajat în această firmă de confecții, a împărtășit cazul real al unui angajat plătit cu salariul minim în această firmă și cum se va modifica salariul său după ce noile măsuri fiscale intră în vigoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De câte ori s-a mărit salariul minim era plină presa de bocete: “crește șomajul”, “falimentează firmele”, “pleacă investitorii”.
    A venit realitatea: românii trăiesc mai bine, a crescut nivelul de trai.

  2. Cum afectează aceasta schimbare pe cei care au part time, nu am văzut nicăieri precizarea și sincer nu înțeleg.

  3. deci tara asta minunata va rezolvat cu inflatie 3x preturi din 2022 decembrie pana acum ….salar marit de 2x dar taxe si accize marite saptamanal ….normal ca este simplu sa pui cap coada totul…taxe mai mari,plus toata inflatia recenta de la covrig incoace si razboiul sfant a lui Biden si Zelensky :))))))) tarile africane platesc mai bine ca romania

  4. Cresterea salariiilor obligat e o prosteală pentru proști. În primul rând, PIȘȘȘATU de guvern prin creșterea salariului minim crește povara pe angajat, dar și pe angajator. În loc să micșoreze taxele, el mărește, chipurile salariu minim. În fapt creste colectarea de bani.

  5. La salariul min de 3000 de lei netul era de 1890 iar acum la 3300 netul e de 2079. Poate ecomedia să îmi spună cum scade salariul și angajatul ăla ia mai puțin bani in mana ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.