Salarii medii în UE: Diferențe semnificative între țările europene/ România, pe penultimul loc, după Bulgaria

copii adolescenti bani salariu tineri sursa foto: Unsplash/ Alexander Grey

Disparitatea câștigurilor nete anuale medii în Europa este izbitoare, cu variații semnificative chiar și atunci când sunt luate în considerare ajustările arat o analiză Euronews Business. România e pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, dar atunci când indicatorul ține cont de paritatea puterii de cumpărare, urcă pe locul 9, de la coadă.

Salariile medii în Europa variază foarte mult, ceea ce are un impact semnificativ asupra deciziilor de angajare și de angajare. Aceste diferențe pot apărea din cauza reglementărilor specifice fiecărei țări, a legislației muncii, a sectoarelor industriale și a dezvoltării economice. Țările din nordul și vestul Europei au cele mai mari câștiguri nete medii, în timp ce țările din estul și sudul Europei raportează cifre mult mai mici.

Câștigul net mediu anual se calculează scăzând impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale din câștigul anual brut și adăugând apoi alocațiile familiale. Diferitele situații familiale, cum ar fi celibatul sau căsătoria și numărul de copii aflați în întreținere, influențează veniturile nete.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Euronews Business examinează veniturile nete ale unei persoane singure fără copii. Puteți consulta AICI un grafic care oferă și opțiuni pentru diferite scenarii.

Elveția se află în fruntea listei, cu un câștig net mediu anual impresionant de 85 582 EUR, semnificativ mai mare decât al oricărei alte țări din regiune, potrivit Eurostat, biroul oficial de statistică al UE.

După Elveția, Islanda și Luxemburg au raportat câștiguri medii de 53 885 EUR și, respectiv, 49 035 EUR. Norvegia și Țările de Jos au înregistrat, de asemenea, câștiguri nete de peste 45.000 EUR.

Câștigul mediu net în UE a fost de 28 217 EUR, servind drept punct de referință pentru comparație. Țări precum Franța (31.481 EUR) și Suedia (33.926 EUR) depășesc ușor media UE, în timp ce altele, inclusiv Italia (24.207 EUR) și Spania (23.568 EUR), se situează sub aceasta. Românie e doar la 11.105 euro.

Dintre economiile de vârf ale Europei, Germania a avut cele mai mari câștiguri nete, de 38 086 EUR. Cea mai recentă cifră disponibilă pentru Regatul Unit datează din 2019, ceea ce face dificilă comparația directă, dar aceasta a fost de 35 783 EUR, indicând poziția Regatului Unit.

Toate aceste cifre evidențiază diferențele substanțiale de venituri care există chiar și între cele mai bogate națiuni europene.

La celălalt capăt al spectrului, țări precum Turcia și Bulgaria raportează cele mai mici venituri nete anuale medii, de 8 968 EUR și, respectiv, 9 355 EUR.

Țările est-europene precum România (11 105 EUR), Croația (12 330 EUR) și Ungaria (12 456 EUR) se situează, de asemenea, la limita inferioară a scării veniturilor.

Atunci când se ajustează pentru standardele puterii de cumpărare (SPC), peisajul se schimbă ușor. PPS este o unitate monetară artificială care ajustează diferențele de nivel al prețurilor între țări.

Elveția rămâne cel mai ridicat nivel, cu 47 403 PPS, dar diferența față de alte țări se reduce. Această cifră evidențiază poziția economică puternică a Elveției și nivelul de trai ridicat, depășind în mod substanțial alte națiuni din regiune.

După Elveția, Țările de Jos și Norvegia prezintă, de asemenea, câștiguri nete solide, cu 38 856 PPS și, respectiv, 36 288 PPS. Luxemburg și Austria completează top cinci, raportând peste 35 000 PPS.

Aceste țări, situate predominant în Europa de Nord și de Vest, beneficiază de economii puternice, infrastructură avansată și legislație a muncii favorabilă, ceea ce contribuie la veniturile lor ridicate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. In Romania, plata muncii este invers proportionala cu frauda si criminalitatea guvernamentala.

  2. Cum sa fii ultimul,cand ai pe ala cu salariul de 30000 de euro/luna,pensionari-politicieni-afaceristi care castiga peste una suta mii lei/luna,pensii la unii de peste 50000 de lei/luna,altii iau bani din 8 locuri?!?somaj nu e,ii 8ntrecem pe poloni,ce mai?nu vorbim de noi,vorbim de ei!?!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.