Transelectrica a lansat în SICAP un contract de 137 milioane lei pentru construcția liniei aeriene de 400 kV Constanța – Medgidia Sud care are ca scop evacuarea în Sistemul Energetic Național a miilor de MW instalați în centrale eoliene în toată zona Dobrogei.
Acesta este un proiect inclus încă din 2020 în cele 20 de proiecte strategice din energie și are finanțare de 23 de milioane euro, adică 115 milioane ei, prin Fondul de Modernizare.
Realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV între stațiile Constanța Nord și Medgidia Sud se va face în 30 de luni, de la semnarea contractului cu constructorul (include proiectare, obținerea avizelor, construcție propriu-zisă) și va permite integrarea unei producții suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea. De asemenea, va face posibilă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an.
Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud, aflată pe lista celor 20 de proiecte strategice de importanță națională ale CNTEE Transelectrica SA, presupune construirea a 35 de noi kilometri de linie electrică aeriană, 2 kilometri de linie electrică subterană, precum și extinderea stațiilor Constanța Nord și Medgidia Sud.
Ținând seama de estimările de creştere a consumului pe zona Dobrogea şi de intenţiile de casare a unor grupuri, s-a identificat necesitatea de întărire a capacităţii de transport şi a capacităţii de injecţie spre reţeaua de distribuţie în zona Dobrogea.
Realizarea noii LEA 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va conduce la:
- Creșterea capacității de evacuare a puterii din zona Dobrogea, produsă în viitoarele centrale electrice eoliene și centrale clasice;
- Siguranţa alimentării consumatorilor din zone deficitare (Constanţa, litoralul Mării Negre şi zona Tulcea).
Ofertele se deschid în 10 iunie, Zona Dobrogei este una dintre cele mai reprezentate din țară, din punct de vedere a surselor de generare ale energiei. Există termocentrală în Constanța, avem cele două reactoare de la Cernavodă și peste 2.000 de MW în turbine eoliene.