Rutele pentru exporturile de cereale din Ucraina prin Polonia și România se confruntă cu perturbări

porumb cereale Foto: Pexels

Kievul a stabilit prin Polonia şi România două rute pentru exportarea cerealelor şi evitarea unei crize alimentare globale, deşi perturbările au încetinit lanţul de distribuţie, a afirmat duminică ministrul adjunct de Externe ucrainean Dmitro Senik, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invadarea Ucrainei de către Rusia a oprit exporturile Kievului de cereale prin porturile de la Marea Neagră, provocând creşterea preţurilor şi penurii semnificative, a explicat Senik.

Ucraina este al patrulea exportator global de cereale şi susţine că încearcă să exporte prin transportul maritim, rutier şi feroviar aproximativ 30 de milioane de tone de cereale, care sunt stocate pe teritoriul ucrainean.

Ucraina este în negocieri cu statele baltice pentru a adăuga al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik, fără a da detalii privind cantitatea de cereale care va fi tranzitată pe aceste rute.

“Aceste rute nu sunt perfecte deoarece creează anumite perturbări, dar facem ce putem mai bine pentru a dezvolta în timp util aceste rute”, a declarat oficialul ucrainean pentru Reuters în marja summitului de la Singapore.

Căile ferate ucrainene operează ecartamente diferite faţă de vecinele europene, cum ar fi Polonia, astfel încât cerealele trebuie să fie transferate către diferite trenuri la graniţă, unde nu sunt multe facilităţi de transfer sau depozitare.

Redirecţionarea cerealelor către România implică transportul pe calea ferată către porturile de la Dunăre, apoi cerealele sunt încărcate pe barje care navighează spre portul Constanţa, un proces complex şi costisitor

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: