Rusia va decide până la sfârșitul săptămânii viitoare ce face cu fabrica închisă de Renault în Moscova. Avtovaz, partenerul rus al Renault, spune că va continua singur

renault duster Sursa foto: Renault

Autoritățile ruse vor decide cum să folosească fabrica Renault din Moscova până la sfârșitul săptămânii viitoare, a anunțat Ministerul Industriei și Comerțului, după ce producătorul auto a anunțat că își suspendă operațiunile acolo. Renault, cel mai mare jucător de pe piața auto din Rusia, a declarat miercuri că a oprit producția la fabrică și că va evalua opțiunile sale cu privire la pachetul majoritar de acțiuni la Avtovaz, producătorul auto nr. 1 al Rusiei ca efect al invaziei ruse a Ucrainei.

Comentariile guvernului despre viitorul fabricii vin după ce Kremlinul a sugerat că ar putea naționaliza activele firmelor străine care au părăsit țara.

“Ministerul Industriei și Comerțului va discuta cu guvernul de la Moscova perspectivele dezvoltării fabricii Renault Rusia. Soluțiile comune vor fi anunțate până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a spus ministerul, citat de Reuters. Între timp, partenerul rus Avtovaz se va descurca singur, fără piese auto de fabricație străină, a anunțat joi compania care avea Dacia printre furnizori.

Fabrica din Moscova deținută de Renault produce modelele Renault Duster, Kaptur, Arkana și Nissan Terrano.

„Ministerul Industriei și Comerțului este în contact permanent cu managementul Avtovaz și al Grupului Renault”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Avtovaz, care este controlată de Renault și produce mărcile de mașini Lada și Renault, și-a oprit parțial producția la fabricile sale din Togliatti și Izhevsk în această săptămână din cauza penuriei de piese electronice, iar ministerul rus al industriei a spus că se face tot ce este necesar pentru reluarea operațiunilor la liniile de asamblare ale Avtovaz, inclusiv crearea stocurilor de componente.

Peste 400 de companii s-au retras din Rusia de când a invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce Moscova numește „o operațiune militară specială”, lăsând în urmă active în valoare de miliarde de dolari.

Renault și alte companii occidentale, inclusiv companiile alimentare Nestle și Danone s-au confruntat cu critici pentru prezența lor continuă în țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: