Rubla rusească se prăbușește la un minim record după anunțarea unor noi sancțiuni. Scădere de 30% chiar înainte de măcelul deschiderii piețelor de luni

Rubla ruseasca Sursă foto: Pexels

Rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, la un minim record de 119,5 dolari, înainte de deschiderea piețelor luni, când se va vedea șocul șancțiunilor anunțate de națiunile occidentale împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei, scriu Reuters și BBC.

Rubla a scăzut cu până la 29,67% până la un minim record de 119,5 ruble per dolar. Zilele trecute, un dolar valora 80-90 ruble.

Noul minim record pentru moneda rusă vine după ce unor bănci din țară li s-a interzis să folosească sistemul internațional de plăți SWIFT.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm pe fondul temerilor că ar putea exista o fugă din băncile țării.

În încercarea de a stăvili efectele pieței, banca centrală a interzis luni străinilor vânzarea valorilor mobiliare rusești. Nu au fost furnizate informații despre momentul în care va fi ridicată interdicția.

Luni, banca a spus că tranzacțiile pe bursele din Rusia nu se vor deschide pentru sesiunea de dimineață și că va anunța mai târziu astăzi dacă tranzacționarea cu acțiuni va relua.

Tensiunile tot mai mari au contribuit, de asemenea, la împingerea țițeiului Brent peste 100 de dolari pe baril.

Mișcarea Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a tăia un număr de bănci rusești de la SWIFT este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a accesa rezervele sale de peste mări.

Intenția este de a „izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional”, se arată într-un comunicat comun.

Rusia se bazează în mare măsură pe sistemul SWIFT pentru exporturile sale cheie de petrol și gaze.

„Cu excepția cazului în care banca centrală rusă și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja separate de serviciile bancare corespondente – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu izolarea de care au avut parte Iranul și Coreea de Nord de economia globală”, a declarat Ari Redbord de la firma de analiză TRM Labs.

Săptămâna trecută, Moody’s a declarat că revizuiește obligațiunile rusești pentru a le putea retrograda la „junk”, ceea ce ar pune Rusia într-o ligă a țărilor mai riscante, care de obicei trebuie să plătească mai mult pentru a se împrumuta. Agenția rivală de rating de credit S&P a coborât deja țara la statutul de nedorit.

În weekend, banca centrală a Rusiei a lansat un apel la calm pe fondul temerilor că noile sancțiuni financiare ar putea provoca o fugă asupra băncilor sale.

Acesta a spus că „are resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: