Romgaz și Nuclearelectrica depozitează „pe repede înainte” sute de milioane de euro la noul Eximbank

Eximbank

Companiile de stat din energie preferă banca de stat Eximbank pentru depozite pe termen scurt, lichidități de sute de milioane euro fiind păstrate aici.

Spre exemplu, Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, din decembrie și până în prezent, a depășit 900 de milioane de lei în depozite constitute la Eximbank, potrivit rapoartelor remise bursei. Zece depozite, constituite consecutive, cu o valoare între 40 și 270 de milioane lei. Toate sunt pe termen foarte scurt, trei luni, la dobânzi de 7,1 – 7,65% pe an. După cum precizează Romgaz, în ultimul raport trimis, compania a avut constituite depozite la Eximbank a căror valoare cumulată pe o perioadă de 12 luni a depășit pragul de semnificație de 5% din valoarea activelor nete și 10% din cifra de afaceri netă aferentă anului financiar 2021. Unele dintre aceste depozite au avut scadența înainte de data de 24.02.2023.

Am întrebat Romgaz despre scopul acestor depozite și de ce a fost aleasă Eximbank. Iată răspunsul directorului general, Răzvan Popescu:

„În conformitate cu prevederile art.108 din Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, republicată și ale art.234 alin. 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. raportează încheierea de tranzacții cu părți afiliate, inclusiv consituirea de depozite la părțile afilitate (CEC și Eximbank) în baza ordinului de constituire a unui depozit la termen.

Conform regulamentului intern al Romgaz privind plasamentele sub forma titlurilor de stat și a depozitelor bancare la termen, constituirea depozitelor se realizează în urma desfășurării unui proces competitiv prin care sunt solicitate oferte de la mai mult de 10 societăți bancare, fiind declarată câștigătoare oferta cu randamentul cel mai avantajos. Romgaz raportează pe bursă, exclusiv depozitele constituite la societățile bancare care sunt părți afiliate ale Romgaz, în speță: CEC și Eximbank. Romgaz constituie depozite și la alte societăți bancare care nu sunt părți afiliate ale companiei, în urma desfășurării procesului competitiv de selecție de oferte, însă acestea nu sunt publicate pe bursă, deoarece nu există obligația legală de raportare.

În ceea ce privește termenul pentru constituirea depozitelor, pentru optimizarea și eficientizarea utilizării banilor, Romgaz analizează zilnic soldurile din conturile bancare, încasările prognozate, depozitele scadente la fiecare bancă, situația scadențelor la plată (furnizori, salarii, taxe și impozite, dividende, rambursare împrumut, etc.) urmând a se stabili sumele ce pot fi constituite în depozite precum și perioadele de scadență pentru aceste depozite, astfel încât să fie asigurat necesarul de numerar pentru fiecare perioadă în parte.”

Nuclearelectrica este o altă companie energetică de stat cu depozite consistente la Eximbank, chiar mai mari ca ale Romgaz – 1,4 miliarde lei. Tot pe termen scurt sunt și acestea și tot recent constituite, de la finalului anului trecut. Ultimul a fost în 13 februarie – 180 de milioane lei, pe șase luni, după ce, cu o săptămână înainte, alte 210 milioane lei merseseră către aceeași bancă. „Precizăm faptul că, la data de 14.02.2023, Nuclearelectrica are constituite depozite la EximBank în valoare cumulată de 1,36 miliarde de lei, sumă care depăşeşte 5% din valoarea activelor nete ale SNN, precum şi 10% din cifra de afaceri netă aferentă ultimei situaţii financiare anuale”, se arată în raportul Nuclearlectrica remis bursei în 14 februarie.

Eximbank, care are ca acționar Ministerul Finanțelor, a finalizat la 31 decembrie 2022 absorbția Băncii Românești, proces început încă din 2020, marcând intrarea sa pe piața de retail și creând al optulea jucător din piața bancară, cu active de aproape 22 de miliarde lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: