Romgaz își înglobează miliardele de lei din rezerve în capitalul social, care crește de 10 ori. Fiecare acționar va primi nouă acțiuni noi la una deținută. Burduja, Energie: „Măsura îi ajută să plătească impozite mai mici”

Sediul Romgaz sursa Romgaz sursa foto: Romgaz

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz va decide în Adunarea Generală a Acționarilor din 18 decembrie majorarea de 10 ori a capitalului social, până la 3,854 miliarde lei, potrivit unui raport remis bursei. Fiecare acționar înregistrat va primi nouă acțiuni gratis pentru fiecare acțiune deținută.

„Valoarea totală a capitalului social se majorează de la valoarea actuală de 385.422.400 lei la valoarea de 3.854.224.000 lei. Majorarea de capital social se va realiza pentru susținerea activității curente a Societății….(2) Aprobarea sumei de 3.468.801.600 lei reprezentând rezerve privind surse proprii de finanțare”, a transmis Romgaz bursei ordinea de zi a AGA din 18 decembrie.

Potrivit ministrului Energiei, autoritatea care controlează, în numele statului, Romgaz, aceasta este o operațiune care să aducă avantaje fiscale societății. „În fiecare an Romgaz repartizează o parte din profitul anilor anteriori sub formă de rezerve (altele decât rezervele legale și cele fiscale). Majorarea capitalului social se face prin conversia acestor rezerve în capital social. Nu presupune fluxuri de numerar. Este o operațiune uzuală. Dintre societățile de stat, Transgaz a realizat o operațiune similară în 2023, ca urmare a aprobării acționarilor din 2022.

Operațiunea are o serie de avantaje pentru societate, oferă în mod legal anumite avantaje fiscale. Conform Codului Fiscal, societatea poate constitui anual rezervă legală în proporție de 5% din profit, rezervă ce diminuează profitul impozabil și, implicit,, impozitul pe profit. Aceasta rezervă se constituie anual până ce atinge nivelul de 20% din capitalul social”, spune ministrul Sebastian Burduja, pentru Economedia.ro.

Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 2,17 miliarde de lei, în scădere cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate de companie. Veniturile Romgaz au scăzut cu 37%, până la circa 4 miliarde de lei, în special ca urmare a obligației companiei de a vinde gazele la preț reglementat.

Plata contribuției de solidaritate a erodat profitul, care altfel ar fi fost mai mare. „Creșterea profitului brut consolidat cu 51,62% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2022 a fost anulată de impozitul pe profit. Impozitul pe profit include contribuția de solidaritate introdusă la finalul anului 2022, în perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2023 înregistrându-se o cheltuială cu această contribuție de 1.388,39 mil.lei”, mai arată producătorul de gaze

Romgaz a extras în primele nouă luni ale anului 3,51 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 4,7%, și a produs 641 GWh de energie electrică, în scădere cu 23%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.