Romgaz începe proiectul de transformare a unor zăcăminte subterane de gaz în situri de stocare geologică de CO2. Angajează consultanți pentru identificarea celor pretabile la conversie

trafic poluare Sursa foto: Pixabay

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a scos la licitație în SICAP un contract de 1,4 milioane de lei pentru angajarea de servicii de consultanță în vederea demarării proeictului de conversie a unor dintre zăcămintele sale de gaz depletate în situri de stocare geologică a dioxidului de carbon (CO2) extras din atmosferă.

„Consultantul va elabora un set de criterii, universal valabile, grupate sub forma unei metodologii în baza căreia Entitatea Contractantă va face o preselecție a zăcămintelor operate, situate într-un areal geografic predefinit; ii. Această metodologie trebuie să cuprindă elementele majore de restricționare la suprafață și posibilul lor impact în afectarea realizării proiectului și de asemenea să cuprindă criteriile și parametrii de ordin tehnic și geologic care vor sta la baza selecției potențialelor zăcăminte care urmează a fi transformate în situri de stocare geologică de CO2, ținând cont de prevederile legislației specifice în acest domeniu, de ghidurile de implementare specifice, standardele specifice”, este descrierea achiziției.

Acest proiect face parte din Strategia de Dezvoltare 2021 – 2030 a Romgaz, componenta de decarbonizare, prin care compania va acționa în sensul convertirii unora dintre zăcămintele depletate de gaz în depzoite de CO2 extra din atmosferă. Romgaz are în vedere să presteze servicii de transport și stocare pentru actorii din piață cu obligații de decarbonizare, cumva în același fel în care acum prestează servicii de stocare gaz metan pentru iarnă plătite de distribuitorii locali de gaze, în cele patru depozite ale sale subterane din țară.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Conform Stratrgiei mai sus menționate, la nivelul anului 2030, Romgaz trebuie să pună la dispoziția operatorilor din piață (producători de îngrășăminte, producători de ciment, de sticlă) o capacitate de stocare CO2 de cel puțin 3,5 megatone anual.

Consultantul selectat va trebui să elaboreze un set de norme și criterii bazate pe legi și reglementări în vigoare, pe modelul altor state mai avansate în domeniu. Avans prea mare nu are niciun stat, acest proiect de stocare a CO2, ca parte a politicilor climatice, fiind o noutate în întreaga lume.

Selectarea ofertei câștigătoare se face în 23 octombrie. Banii provind din fonduri proprii.

Legislația UE prevede că producătorii români de țiței și gaze naturale, precum și omologilor lor din Uniunea Europeană, au obligația legală de a investi în proiecte de instalații de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2) cu capacitate însumată de minimum 50 de milioane de tone, care să fie puse în funcțiune până în 2030, printr-o contribuție care se va calcula în funcție de cota de piață în extracția de hidrocarburi a Uniunii a fiecăruia din perioada 2020-2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: