Romgaz abandonează 80 de sonde

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare de 182.000 de lei pentru servicii de supervizare sonde. Este vorba de până la 80 de sonde din regiunile Transilvania Nord și Centru care nu mai sunt viabile pentru companie, conform unui plan avizat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Supervizarea va consta, în principal, în raportări cu privire la lucrările de abandonare effectuate și în raportări cu privire la lucrările de refacere a mediului. Beneficiarul Romgaz le va trimite ulterior și la ANRM, pentru a fi verificate și acolo.

„Întrucât o parte din sondele de producţie a Sucursalei Tg.Mureș au exploatat rezervele de gaze până la obiectivele superioare şi au devenit inactive se impune realizarea lucrărilor de abandonare. Abandonarea sondelor de exploatare şi explorare geologică se impune în următoarele situatii: -lucrările de foraj nu mai pot fi continuate din motive tehnice, geologice, economice; -sonda a epuizat rezerva din toate straturile cunoscute ca fiind productive şi /sau a inventariat toate colectoarele posibil a fi saturate cu gaze; -din motive tehnice, sonda nu mai poate fi repusă în producţie; -sondele au o producţie sub debitul limită economic, iar exploatarea devine nerentabilă; -utilitatea publică necesită o asemenea decizie; -titularul nu le mai poate utiliza în alte scopuri; -titularul renunță la concesiune”, precizează Romgaz.

Contractul are o durată totală de patru ani, însă compania estimează că mare parte se va derula în 2022 și 2023, adică atunci când vor fi închise mare parte din sonde, iar desfacerea ofertelor se face în 25 iulie.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, cu o extracție anuală de circa 5 miliarde de metri cubi. Romgaz este angrenată în două proiecte majore ce vizează o majorare substanțială a producției, anume exploatarea de la Caragele, cu rezerve estimate la 30 de miliarde de metri cubi, și perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, la care este partener cu Petrom și ale cărui rezerve estimate sunt de circa 120 de miliarde de metri cubi. Mai apropiat și cert este doar Caragele, Marea Neagră fiind un proiect la care încă se așteaptă decizia finală de investiție.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: