Românii împrumută mai mult și economisesc mai puțin

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Gospodăriile din România au înregistrat o creștere substanțială a stocului de împrumuturi bancare, care a crescut cu 12,7 miliarde RON (2,54 miliarde de euro) în cele 12 luni până în august 2024 (grafic) – o creștere de 7,4% de la an la an care a dus totalul la 185 miliarde lei. Acesta este un contrast puternic față de perioada anterioară de 12 luni, care a înregistrat o creștere modestă de 0,3 miliarde lei sau 0,2%, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), scrie Bne Intellinews.

Romanians are borrowing more and saving less
Sursa: bne Intellinews

Creșterea consumului privat în perioada 2024 a fost alimentată nu numai de salariile nete mai mari, ci și de o intensificare a creditării bancare. Îmbunătățirea încrederii gospodăriilor, susținută de creșterea veniturilor reale, a jucat un rol esențial în stimularea activității de creditare.

Cea mai mare parte a creșterii stocului de împrumuturi cu amănuntul s-a înregistrat pe segmentul creditelor de consum, unde stocul de împrumuturi a crescut cu 9,7 miliarde lei (+15,5% în ritm anual, la 74,4 miliarde lei) în 12 luni până în august 2024 – ceea ce a reprezentat 77% din creșterea totală a împrumuturilor gospodăriilor în perioada respectivă și a fost de nouă ori mai mare comparativ cu avansul de 1,1 miliarde RON din perioada anterioară de 12 luni. Acest lucru a contribuit direct la consumul privat.

Stocul de credite ipotecare a crescut cu doar 2,8 miliarde lei (+2,7%, la 107,6 miliarde lei) în cele 12 luni până în august 2024, dar acest lucru se compară pozitiv cu scăderea de 0,8 miliarde lei a stocului de credite ipotecare în perioada anterioară de 12 luni.

Mai exact, gospodăriile din România au început să se împrumute la o rată mai susținută în februarie 2024, după ce inflația s-a diminuat și încrederea consumatorilor a crescut în concordanță cu salariile reale. Rata dobânzii la credite, care a scăzut ulterior în cursul anului, a avut o importanță secundară în decizia de contractare a unui împrumut.

Separat, gospodăriile din România au reușit să își majoreze stocul de depozite bancare la termen în 12 luni până în august 2024 – dar la o rată mai mică comparativ cu perioada precedentă: cu 18% an/an sau 29 miliarde lei (la 192 miliarde lei – mai mult decât stocul de împrumuturi bancare) comparativ cu +46% (+51 miliarde) în perioada precedentă de 12 luni. Astfel, gospodăriile au putut economisi în depozite la termen în 12 luni până în august 2024 de două ori mai mult decât au împrumutat de la bănci.

Acest lucru a fost posibil datorită împrumuturilor bancare suplimentare masive (+39 miliarde lei) (la vedere și la termen), stimulate de veniturile nominale mai mari. Înclinația spre economisire a fost mai puternică în perioada precedentă de 12 luni, când gospodăriile și-au diminuat depozitele la vedere (-17 miliarde lei) pentru a-și plasa banii în depozite la termen (+51 miliarde lei), încurajate de ratele dobânzilor mai mari la depozite. Înclinația spre economisire a scăzut de la începutul acestui an, concomitent cu creșterea împrumuturilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: