Românii de la VOLT EVSE Distribution s-au extins de la stații de încărcare pentru EV-uri, la parcuri fotovoltaice rooftop

Adrian Sacuiu, Octavian Rosca - VOLT EVSE Distribution Sursa foto: Volt EVSE

Compania VOLT EVSE Distribution, fondată de antreprenorii Adrian Săcuiu și Octavian Roșca, a fost creată inițial cu scopul de a extinde infrastructura locală a rețelelor de stații de încărcare electrică, dar fondatorii business-ului au înțeles curând nevoia de dezvoltare a surselor de energie regenerabilă. Iar compania a început să implementeze parcuri fotovoltaice pe acoperișuri.

Inginerul software Adrian Săcuiu a pus bazele VOLT EVSE Distribution în 2016 și în doar câțiva ani, peste 100 de clienți au accesat serviciile companiei, implementând în regim privat stații de încărcare electrică. Compania VOLT a atras astfel rapid atenția celui mai cunoscut producător de stații, devenind în scurt timp partener oficial EVBox în România.

Ulterior, companiei i s-a alăturat și inginerul energetician Octavian Roșca. În 2020, cei doi au decis să suplimenteze linia de business a companiei cu producția de energie regenerabilă și în aproximativ un an, compania a atras proiecte de 8 MWp, și, acum, implementează unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice de tip rooftop din țară, cu o capacitate instalată de 5,1 MWp, pentru o companie privată din zona Municipiului Cluj.

Primii 1,8 MWp ai proiectului demarat în august 2021 urmează a fi predați la cheie luna aceasta, urmând ca cea de-a doua etapă a parcului, de 3,3 MWp, să devină operațională la mijlocul anului viitor.

Electric Up, 40 de dosare admise în cadrul programului

Ministerul Energiei a publicat recent lista finală a dosarelor aferente primei etape din Programul Electric Up, compania VOLT raportând un randament de 100%, toate cele 40 de dosare depuse fiind admise. Doar prin proiectele Electric Up, VOLT EVSE Distribution va livra în cursul anului 2022 sisteme fotovoltaice de peste 2,5 MWp pentru partenerii săi. 

”Noi credem în dezvoltare durabilă, indiferent de segment, de la profesional la personal. Este foarte greu să educi o piață în plină tranziție, mai ales atunci când entitățile ce dețin monopol au tendința de a fi mânate de obiective comerciale, pierzând uneori din vedere beneficiile complete pe care această schimbare le poate aduce atât clientului cât și societății. O tranziție sustenabilă poate avea loc doar prin contribuția întregii piețe. Segmentul IMM-urilor reprezintă o parte importantă din economia României. Tranziția acestor entități către calitatea de prosumator aduce beneficii majore de ambele părți – atât la nivel macro, din punct de vedere socio-economic, dar mai ales la nivel micro, companiile atingând astfel două obiective notabile: reducerea costurilor interne cu energia electrică precum și a amprentei proprii de carbon la sol”, a declarat Adrian Săcuiu.

Parc de 5,1 MWp în construcție la Cluj

Adiacent, luna aceasta compania va preda la cheie 1,8 MWp, sistem fotovoltaic de tip rooftop, pentru unul din clienții săi.

”Prima etapă urmează a fi lansată zilele acestea, urmând ca în vara anului viitor întregul parc de 5,1MWp să devină operațional. Este primul parc de aceste dimensiuni ce beneficiază de una dintre cele mai performante tehnologii, având panouri de 540 Wp. Sistemele fotovoltaice dovedesc un potențial extrem de ridicat, fiind printre cele mai eficiente variante de producție de energie, atât prin prisma randamentului dar și al perioadei de amortizare a investiției. La o capacitate de producție medie, 1 MWp construit poate fi amortizat în aproximativ șase ani”, Octavian Roșca, Managing Partner VOLT.

Compania țintește pentru anul viitor dublarea portofoliului de proiecte precum și a numărului de dosare aprobate în următoarea etapă a programului Electric Up.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: