România va avea din toamnă prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial, va fi ilustrată pe o bancnotă de 20 de lei

Ecaterina Teodoroiu Foto: Ecaterina Teodoroiu

Banca Națională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Este vorba despre o bancnotă în valoare de 20 de lei care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu, pe Facebook.

Bancnota va avea valoarea de 20 de lei.

„Da, așa cum am mai anunțat, până la finalul acestui an vom lansa bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie care apare pe bancnotele românești. Am amânat procesul de lansare din cauza pandemiei, dar BNR ține foarte mult la această premieră”, a declarat pentru Economedia Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale.

Anunțul privind lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu a fost făcut de BNR încă din 2019, însă pandemia a amânat aceste planuri.

BNR afirma atunci că alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari (2020), onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă din 2018 acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Cătălina Vasile Toderoiu, pe numele ei, a fost prima femeie combatant din Armata Română. S-a născut pe 14 ianuarie 1894, în Vădeni. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe front. După ce toți cei patru frați ai săi au murit în lupte, a cerut să fie să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost rănită de mai multe ori în lupte și a fost decorată de Casa Regală pentru vitejie. A murit eroic în vara anului 1917 în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Succes pentru inițiativa „Femei pe bancnote”

Inițiativa ca femeile să apară de asemenea pe bancnotele românești datează încă din anul 2012, când peste 7.000 de bucureşteni au semnat o petiţie care îşi propunea să desemneze prima personalitate feminină ce va apărea pe o bancnotă emisă de BNR.

Încă de atunci erau propuse pentru a apărea pe bancnotele românești 12 personalităţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

Ulterior, în 2018, jurnalista Janina Nectara a lansat o petiţie către guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu, care avea ca scop să avem pentru prima dată o femeie pe o bancnotă românească. Potrivit acesteia, „Femei pe Bancnote” este un demers de mândrie naţională, România având femei remarcabile, care au contribuit la realizarea României moderne şi cărora le datorăm o mare parte din progresul nostru.

„Prin petiţia creată, l-am invitat pe domnul Mugur Isărescu ca, în acest an istoric, să scrie chiar domnia sa istoria României şi să rămână în memoria colectivă drept primul Guvernator al Băncii Naţionale a României care dă ordin de emitere a unei bancnote cu efigie feminină sau, mai simplu, primul bărbat din istoria României care recunoaşte oficial meritele femeilor excepţionale”, declara atunci Janina Nectara.

„Aşteptăm răspunsul domnului Guvernator, care ne va arăta ori că România lui 2018 nu e încă pregătită să lase prejucăţile în trecut, ori că e gata să se alinieze valorilor viitorului, care sunt cele de egalitate de şansă şi de meritocraţie. Fie că sunt bărbaţi, fie că sunt femei, persoanele merituoase ale ţării, trebuie să fie recunoscute, pentru că succesul lor este succesul României. A refuza recunoaşterea succesului româncelor înseamnă a-i refuza României jumătate din meritele pe care le are”, scria atunci Janina Nectara.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Fffff bine… pe cand si ana aslan,raluca ripan,regele carol intai,regina elisabeta ,regele ferdinand cu regina maria ?????AVEM ATATEA PERSONALITATI…..

  2. S-a născut în județul Gorj, la Vădeni. Că Oltenia e mare. Jalnică așa-zisa biografie…a fost prima femeie ofițer, nu combatant…
    Dacă era vreo lesbiană, scriați și ce lapte a supt

  3. Aceasta bancnota va fi cea mai folosita in tara. Este ceea ce se numea cinva UN POL!
    La fel se intimpla si cu dolarii in bancnote de 20; sunt cei mai folositi! Bine ca a dat Dumnezeu!

    • Cred ca formularea titlului nu este cea mai fericita.
      Sunt mai multe bancnote românești care au chipuri de femei.
      1000 lei 1950, 500 lei 1926, 10000 lei 1946, 100000 lei 1946 și mai sunt și altele dar nu mi le mai amintesc..

  4. Acum imi explic de ce aveam adesea impresia ca ceva lipseste din pleiada de bancnote! Va fi cea mai populara bancnota, cu siguranta. Dar voiam sa vedem un draft sa ne facem o idee. Oricum sper sa fie foarte colorata ( nu chiar curcubeu) sau macar sa aiba culori vii care sa ne infrumuseteze portofelele cam subtirele in ultimul timp!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.