VIDEO România nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului, afirmă premierul Nicolae Ciucă. Președintele Azerbaidjanului a dat asigurări că sunt suficiente resurse de gaze de care să beneficieze și România la iarnă

nicolae ciucă Ilham Aliyev

Ţara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului, anunță de la Sofia premierul Nicolae Ciucă.

El a declarat sâmbătă după amiază, după o întâlnire pe care a avut-o la Sofia cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev (foto), că acesta i-a dat asigurări că Azerbaidjanul are suficiente resurse de gaze care să asigure cantităţile necesare României pentru iarna care urmează. De asemenea, prim-ministrul a discutat şi cu premierul elen despre posibilitatea descărcării de transporturi cu GPL într-un terminal din nordul Greciei.

 „Pot să dau asigurări că avem cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului”, a precizat Ciucă.

„Am primit asigurări că există cantităţile de gaze necesare pentru a putea să asigurăm cantităţile necesare pentru această iarnă. Există, de asemenea, o serie de proiecte pe care le avem în vedere în ceea ce priveşte tranziţia către energie verde şi desigur, există un interes pentru accentuarea relaţiilor bilaterale în ceea ce priveşte dezvoltarea unor proiecte de petrochimie, ţinând cont să Azerbaidjanul are atât resurse cât şi o serie de investiţii pe care vrea să le facă în ţara noastră”, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

Nicolae Ciucă a avut întrevederi şi cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis cu care a discutat despre posibilitatea ca în viitor România să beneficieze de transporturi de gaze naturale lichefiate în terminalul Alexandroupolis, din nordul Greciei. 

„Ca atare, în acest moment pot să dau asigurări că avem cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului”, a adăugat prim-ministrul.

Tot la Sofia, unde a participat participat la inaugurarea interconectorului Grecia-Bulgaria, premierul Nicolae Ciucă a discutat cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, despre demersurile care pot fi făcute de către societăţile naţionale de transport gaze ale celor două ţări pentru creşterea capacităţii de tranzit al gazelor

„Sporirea capacităţii de transport gaze nu este doar în beneficiile ţărilor noastre, ci este în beneficiul tuturor ţărilor din regiune şi de asemenea asigurăm o capacitate de transport mai mare pentru Europa Centrală”, a declarat Ciucă. El a adăugat că ar putea fi folosite și fonduri europene în acest sens.

”Operaţionalizarea acestui interconector, practic, pune în valoare demersurile pe care le-am făcut pentru identificarea de noi surse de energie şi pentru diversificarea reţelelor de transport a gazelor, astfel încât coridorul  sudic să poată să asigure conectivitatea pe proiectul pe care noi l-am demarat şi l-am pus în aplicare odată cu Bulgaria, Ungaria şi Austria, vorbim de proiectul BRUA. Prin acest interconector, practic se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA şi totodată ne ajută să putem, la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova şi Ucraina prin cantităţile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Un alt aspect abordat în discuţiile bilaterale cu autorităţile bulgare are în vedere proiectul „Fast Danube”, legat de navigabilitatea pe Dunăre, dar şi cel prin care ministerele Transporturilor din cele două ţări s-au angajat să realizeze un al doilea pod peste fluviu la Giurgiu-Ruse. 

Potrivit premierului, schimburile comerciale dintre România şi Bulgaria au crescut cu 30 de procente faţă de anul trecut, ajungând la 6,5 miliarde de euro.

Sursa foto: gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.