România, în top 40 țări din lume care au construit un ecosistem solid de startup-uri/ Bucureștiul ocupă locul 8 în Europa de Est

startup, echipa, calculator Sursa foto: Pexels

România este pe locul 39 în clasamentul țărilor din lume care au construit un ecosistem solid de startup-uri, potrivit celei mai recent raport realizat de StartupBlink 2022. România avansează în Index pentru al treilea an consecutiv, urcând cu 2 locuri, ajungând pe locul 39 la nivel global, ocolind Malaezia și beneficiind de declinul Croației, devenind a doua țară din regiunea Balcanilor.

În cadrul raportului au fost prezente 100 de țări. Pe primele locuri se află SUA, Marea Britanie și Israel, iar la polul opus Somalia, Kuwait și Kyrgyzstan.

De asemenea, orașul București a înregistrat rezultate bune în acest an și se apropie din ce în ce mai mult de top 100 mondial. București a urcat 3 poziții în index, ajungând pe locul 108 la nivel global, iar acum este cel mai bine clasat oraș din România și din regiunea Balcanilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Bucureștiul ocupă locul 8 în Europa de Est și se clasează, de asemenea, în top 100 la nivel global pentru trei industrii, depășind performanța în domeniul Software & Data, pe locul 48. O mare parte din această îmbunătățire a clasamentului este datorată companiei UiPath.

Toate celelalte orașe din România au avut o pierdere substanțială a poziției, cu excepția Oradei. Al doilea oraș din România, Cluj-Napoca, a pierdut 80 de locuri, ajungând pe locul 330 la nivel global. Timișoara, locul 3 la nivel național, și Iași, locul 4 la nivel național, au scăzut în Index cu 151 și 231 de locuri, fiind acum pe locurile 542, respectiv 715.

Oradea, care este pentru prima dată în acest top, s-a clasat pe locul 758, în timp ce Brașovul a coborât 147 de locuri, ajungând pe locul 853 la nivel global. Cu Sibiu și Craiova ieșite din Index, România încheie topul 1.000 cu 6 orașe clasate, față de 7 orașe în 2021.

Topul orașelor din România: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Oradea, Brașov.

Ca răspuns la rezultatele Indexului, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat: „Ecosistemul românesc de startup-uri s-a extins în ultimii 5 ani, transformând startup-urile inovatoare în motoare cheie ale dezvoltării economice, asigurând creșterea unor afaceri de succes, scalabile și sustenabile. Credem că România are potențialul de a deveni unul dintre cele mai importante hub-uri de inovare din Europa și lucrăm non-stop pentru ca acest lucru să se întâmple. Căutăm să reunim toate ingredientele necesare, în special cunoștințe și resurse, și să le facem ușor accesibile prin intermediul instituțiilor și al persoanelor fizice. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării se angajează să creeze și să cultive cadrul necesar pentru a sprijini creșterea constantă și continuă a startup-urilor extrem de inovatoare.” 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: