Capacitatea instalată în parcuri eoliene din România este de 3.086 MW, din care mare parte în Dobrogea, cea mai bună zonă pentru vânt, iar această cifră este aceeași practic din 2014, spun reprezentanții RWEA, patronatul industriei de profil, pentru Economedia. În fapt, s-ar mai fi adăugat ceva, anume parcurile Pechea și Ruginoasa (Galați și Iași) care totalizează 70 MW, dar care nu apar în statisticile ANRE, fiind însă contabilizate de RWEA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Din cei 3.086 MW instalați, 2.820 sunt în Dobrogea, de unde problema pe care Transelectrica o are cu evacuarea energiei din această zonă în Sistemul Energetic Național. Aici, operatorul de sistem are în derulare investiții de sute de milioane pentru evacuarea energiei și asigurarea stabilității sistemului, de la linii de înaltă tensiune la stații de transformare. Este de precizat că, pe lângă miile de MW din eolian, în Dobrogea mai avem și 1.400 MW instalați la Centrala Nucleară Cernavodă plus alte sute de MW în fotovoltaic.

Deși nu s-au mai făcut investiții semnificative în domeniu eolian de mai mulți ani, perspectiva se schimbă, începând chiar din acest an.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„În prezent, există suficiente proiecte într-un stadiu avansat care pot acoperi necesarul de energie eoliană pentru îndeplinirea țintelor din cadrul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC). Menționăm că aceste proiecte sunt interesate să participe în cadrul licitațiile ce vor fi demarate sub schema de Contracte pentru Diferență (CfD), putându-se ajunge la o estimare de 6 GW capacitate energie eoliană instalată până în anul 2028/2029”, spun reprezentanții RWEA. 6 GW, adică 6.000 de MW, înseamnă o dublare a capacității din eolian, în doar cinci ani. Acest lucru, deși posibil prin prisma banilor investiți (energia eoliană, ca și fotovoltaică sunt subvenționate prin sistemul certificatelor verzi), va aduce mari probleme în SEN și pentru Transelectrica prin prisma noilor capacități instalate și modului în care se echilibrează sistemul în condițiile în care tot eolianul și fotovoltaicul sunt imprevizibile. Transelectrica a subliniat, de altfel, recent, că sunt necesare investiții urgente în baterii de stocare cu o capacitate de 4.000 MW.