România a preluat oficial aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova

Gazoduct-iasi-ungheni-sursa-Europa-Libera Foto: Europa Libera

Două treimi din totalul importurilor de gaze ale Republicii Moldova, în primele nouă luni ale anului au provenit din România, de la cei doi mari producători, Petrom și Romgaz, potrivit datelor celui mai mare trader din vecini, Energocom, arată Profit.ro. În prezent, după cum arată datele interactive Transgaz, importurile Moldovei din România sunt de circa 3 milioane de metri cubi zilnic, ceea ce, extrapolând la consumul anual al vecinilor (1 miliard mc) ar însemna că tot necesarul de gaz al Moldovei este asigurat de România. Această cantitate de 3 milioane de metri cubi poate să nu fie exclusiv export propriu-zis de gaz românesc, ci vecinii pot extrage chiar gazul lor, pe care l-au stocat tot sezonul cald, pentru că România le-a oferit și capacitate de stocare în depozitele sale subterane. Operatorul de sistem din RM, care este controlat tot de Transgazul românesc, primește doar nominalizările de capacitate, nu și proveniența gazului. Este însă de presupus că acest gaz ce pleacă pe sub Prut, pe gazoductul Iași – Ungheni, este atât gaz românesc, cât și gaz pe care moldovenii l-au cumpărat anterior.

Grosul cantităților importate este revândut furnizorului local Moldovagaz, controlat de rușii de la Gazprom. Gazul este de proveniență românească, însă vândut în final de o firmă a rușilor.

Cu mare parte din achizițiile de gaze făcute din România (Moldova nu are producție proprie), cu asigurarea tranzitului pentru acele cantități ce sunt aduse din altă parte, cu oferirea de capacitate de stocare subterană în vederea securizării sezonului rece și, în sfârșit, cu preluarea, din 2023, a operatorului de transport gaze al vecinilor de către Transgazul românesc, putem spune că sistemul gazier al vecinilor depinde, în bună parte, de România. Legătura se face prin gazoductul Iași – Ungheni, inaugurat în 2020, care are o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi anual. La consumul anual al Moldovei, de 1 miliard de metri cubi, acesta este suficient pentru a alimenta în totalitate țara vecină. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, de la 1 ianuarie 2025, tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina se sistează, prin decizia Kiev-ului, așa că Republica Moldova nu mai poate conta pe această soluție. În fapt, vecinii se vor baza aproape în totalitate pe România, pentru gaze.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În acest moment, România își poate asigura în mare parte consumul intern de gaze din surse interne, cu excepția iernii. În sezonul rece, pe frig, aducem și gaze de import pe ruta bulgărească, dar putem și extrage din depozitele subterane, care sunt pline 100% – capacitate 3,2 miliarde metri cubi. Dacă vremea este foarte rece, ar putea exista o problemă să trimitem gaze și în Moldova. Din 2027 însă, odată cu intrarea în exploatarea a gazelor din Marea Neagră, acest lucru va putea fi ușor asigurat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: