Rezerva Federală a SUA anticipează o potenţială majorare a dobânzii în 2022

Dolari Sursa foto: Pixabay

Rezerva Federală a SUA (Fed) a semnalat miercuri că ar putea începe majorarea dobânzii de politică monetară în cursul anului viitor, mai repede decât a previzionat în urmă cu trei luni, şi un indiciu că este îngrijorată că inflaţia ridicată ar putea persista, transmite agenția AP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, Fed a anunţat de asemenea că va începe probabil să încetinească “curând” ritmul achiziţiilor lunare de bonduri dacă situaţia economică continuă să se îmbunătăţească. Pentru susţinerea economiei, Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul lui 2021, înainte ca acele achiziţii să scadă lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în iulie, pe fondul problemelor din lanţul de aprovizionare şi al majorării cererii, în urma redresării economiei, sever afectată de pandemia de COVID-19. În iulie, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,3%, după o expansiune de 0,5% în iunie. Comparativ cu iulie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,6%, cel mai semnificativ avans după 1991.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În proiecţiile sale trimestriale actualizate, Fed se aşteaptă acum să majoreze dobânda de politică monetară o dată în 2022, de trei ori în 2023 (o dată mai mult decât estima în iunie), şi de trei ori în 2024.

“Dacă progresele continuă în linii mari aşa cum ne aşteptăm, FOMC (Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise) apreciază că o moderare a ritmului achiziţiilor lunare de bonduri ar putea fi în curând justificată”, se arată în comunicatul Fed.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Fed să anunţe oficial la următoarea sa reuniune din noiembrie că va începe reducerea achiziţiilor titluri de trezorerie în decembrie cu zece miliarde de dolari pe lună şi achiziţiile de obligaţiuni ipotecare cu cinci miliarde de dolari.

În cele mai recente prognoze, Fed se aşteaptă ca economia SUA să înregistreze o creştere de 5,9% anul acesta (faţă de un avans de 7% previzionat în iunie), în timp ce inflaţia ar urma să ajungă la 4,2% până la finalul acestui an. Ţinta de inflaţia pentru 2022 a fost majorată de la 2,1% la 2,2%.

Şi preşedintele Fed, Jerome Powell, anunţa luna trecută că Rezerva Federală a SUA va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate, atât timp cât angajările continuă să se îmbunătăţească, ceea ce indică posibila renunţare la stimulentele monetare fără precedent, adoptate de Fed ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.

Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA. Oficialii Fed s-au angajat să folosească “toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a sprijini economia” şi au promis că nu vor lua în considerare majorarea dobânzii până când nu se va restabili complet piaţa forţei de muncă.

Analiştii se aşteaptă ca majorarea dobânzilor să nu înceapă până când Fed nu va reduce achiziţiile de obligaţiuni.

Dar Powell a declarat că rata anuală a inflaţiei a crescut suficient pentru a îndeplini testul său “de progrese substanţiale” spre ţinta Fed de 2%, care este necesară pentru a începe reducerea achiziţiilor de obligaţiuni. De asemenea, “există progrese clare” spre obiectivul Fed privind nivelul angajărilor în SUA, a explicat Powel.

Acesta a dat asigurări că Fed urmăreşte cu atenţie impactul economic al variantei Delta, care a provocat creşterea numărul de cazuri de COVID-19 în SUA.

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat în 2022.

Jerome Powell a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: