Record anual în producția de electricitate din gaz. Sursele „clasice” acoperă 80% din generarea de curent

OMV Petrobrazi

Termocentralele pe gaz din România au azi, 15 decembrie, cea mai mare producție din tot anul – 1.900 MW, în prima parte a zilei, potrivit datelor interactive Transelectrica din perioada ianuarie – decembrie 2023. În acest an, termo pe gaz a fost, în general, mult subcapacitat, fie din pricina unor revizii la centrale, fie din pricină că în sezonul cald nu a putut concura la preț cu surse mult mai ieftine. Acum însă, gazul este a doua sursă de generare a electricității, după apă, asigurând 25% din toată producția internă. Dacă luăm în calcul toate sursele clasice, apă, gaz, cărbune, nuclear, atunci avem de aici o acoperire de 80% a producției de electricitate. Eolianul, fotofoltaicul, biomasa, azi au contribuție redusă.

Cele mai mari capacități generarea de electricitate din gaz sunt termocentralele Brazi, a Petrom, Iernut, a Romgaz, și Elcen București. Termo pe gaz are un rol de reglaj sistemic pentru că sunt unitățile cu pornirile cele mai rapizi, în jumătate de oră putând trece de la oprit total la generarea de curent. Termo pe cărbune durează mai mult până să pornească, Hidroelectrica are limitări legate de nivelul apelor din lacuri și cotele apelor Dunării. Nuclearul merge în bandă, dacă amândouă reactoarele de la Cernavodă funcționează, la 1.360 – 1.400 MW.

Cu toată producția de energie din România, care trece azi de 8.000 MW orari, România are nevoie și de importuri. Mici, la nivelul de câteva sute de MW, și, cel mai probabil, ca urmare a unor jocuri de piață ale traderilor.

Per total, la nivel de putere instalată, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: