Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor atenţie deosebită la cumpărarea şi păstrarea alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Inspectorii atrag atenţia că în gospodărie porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”, iar vânzarea cărnii este interzisă. Inspectorii mai recomandă examinarea cărnii pentru Trichinella spp şi cumpărarea cărnii din pieţe şi târguri doar cu condiţia ca produsele să fie etichetate corect în privinţa proveninienţei, condiţiilor de păstrare şi termenului de valabilitate, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Inspectorii ANSVSA recomandă consumatorilor ca după cumpărare să depoziteze şi să păstreze alimentele de origine animală în frigider, „respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare”, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.

În privinţa sacrificării porcului în gospodărie, inspectorii atenţionează că această operaţiune trebuie făcută „sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, arată inspectorii sanitar-veterinari.

Potrivit sursei citate, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată, examinare ce poate fi făcută la centrele autorizate, costul acestuia variind între 26 de lei şi 90 de lei + TVA.

Potrivit inspectorilor, comercializarea cărnii de porc fără control sanitar-veterinar este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.

În privinţa cumpărăturilor făcute în pieţe şi târguri, inspectorii recomandă consumatorilor să se asigure că există vitrine frigorifice şi că ambalajele produselor sunt „integre”, iar produsele alimentare respective sunt „etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate”. Brânzeturile, spun inspectorii, trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi etichetate cu date despre producător şi sortiment.

„Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă (…). Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. Informaţiile privind programul şi contactele vor fi afişate pe site-urile autorităţilor sanitare. Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, se mai arată în comunicatul citat.