Reacție puternică la adresa noilor obligații pentru prosumatori: „Bagă din nou mâna în buzunarul românului”

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Prosumatorii existenți sau care doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, vor fi nevoiți să-și monteze instalații de stocare a energiei, potrivit unui amendament propus de PSD și adoptat miercuri de Parlament, care merge la promulgare. Asociația Energia Inteligentă reclamă că această modificare aduce consumatorii români din nou în situația de a scoate bani din buzunar.

Conform acestor modificări, Prosumatorii existenți, care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse. Instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestora din urmă cuprinse între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru puteri ale unităților de producție cuprinse între 200 și 400 kW. Termenul de respectare a obligației de montare a instalațiilor de stocare data de 31 decembrie 2027.

Conform Asociației, stocarea parțială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de reziliență, siguranță și securitate energetică, dar asta trebuia să fie făcută de la bun început. Astfel, investiția ar fi fost analizată din punct de vedere economic corect și mai ales prosumatorii existenți nu erau puși în situația aberantă să schimbe (arunce) echipamente funcționale în regim on grid, care abia au fost achiziționate (și nu sunt amortizate) și să facă cheltuieli suplimentare (cu modificarea indicatorilor de fezabilitate de la momentul realizării investiției).

Există prosumatori (Centre de plasament, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să-și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice și acum sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a-și schimba o parte din echipamente și a și monta baterii de stocare, afirmă Asociația.

„Această abordare este abuzivă și realizată într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, arată AEI.

Asociația afirmă că, în schimb, obligațiile prevăzute de lege pot să fie obligatorii pentru toți prosumatorii care își vor monta sisteme fotovoltaice după aprobarea legii (chiar eliminând pragul de jos al puterii pentru care există această obligație), iar pentru prosumatorii existenți să existe o schemă de sprijin astfel încât aceștia să atingă nivelul de normalitate pe care legea prosumatorilor trebuia să o prevadă de la bun început.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De la bun inceput romanii trebuia sa stie ca la furat, talharit si substituit proprietatile populatiei discriminate nici dracul nu-i intrece pe infractorii PNL-PSD.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.