Rata șomajului în UE e în scădere

somaj, contract Sursa foto: Pexels

Rata şomajului în Uniunea Europeană şi-a continuat tendinţa de scădere în luna septembrie, ajungând la 6,7% din populaţia activă, faţă de 6,9% în luna august şi un nivel de 7,7% în luna septembrie a anului trecut, potrivit cifrelor publicate miercuri de Eurostat, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Rata şomajului în zona euro a urmat o tendinţă similară de scădere, de la 7,5% în luna august până la 7,4% în luna septembrie, faţă de un nivel de 8,6% în luna septembrie a anului trecut. Redeschiderea economiei în primăvară, după restricţiile sanitare legate de pandemia de Covid-19, a continuat să stimuleze piaţa muncii. Eurostat estimează că 14,32 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 12,07 milioane în ţările care fac parte din zona euro.

Tinerii sunt cei mai afectaţi de lipsa locurilor de muncă. Potrivit Eurostat, în luna septembrie 2021 rata şomajului în rândul celor cu vârsta de până la 25 de ani era de 15,9% în UE şi de 16% în zona euro, în uşoară scădere comparativ cu luna august. Comparativ cu situaţia din luna septembrie a anului trecut, rata şomajului în rândul tinerilor a scăzut cu două puncte procentuale în ambele cazuri.

Statele membre cu cele mai reduse rate ale şomajului sunt Cehia (2,6%), Olanda (3,1%) şi Malta (3,2%). Pe de altă parte, Spania (14,6%) şi Grecia (13,3%) au cele mai ridicate rate ale şomajului din UE.

Cu o rată a şomajului de 5% în luna septembrie, în scădere faţă de o rată de 5,2% în luna august, România se situează printre statele membre cu cea mai scăzută rată a şomajului din UE.

Potrivit datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, rata şomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în luna septembrie faţă de luna precedentă, ajungând la 5%, iar rata şomajului în rândul tinerilor se menţine la un nivel ridicat, respectiv 19,5%. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie a anului 2021 a fost de 416.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (428.000 persoane). Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,7% în cazul celor de sex feminin).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: