Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, vrea să meargă mai departe cu oferta sa inițială de a cumpăra Twitter la prețul de 44 de miliarde de dolari, au declarat marți pentru Reuters două surse.
Acțiunile Twitter au urcat cu 12,7%, la 47,93 dolari, în timp ce acțiunile Tesla au crescut cu aproximativ 1%.
Bloomberg a raportat mai devreme această mișcare, spunând că Musk a făcut propunerea într-o scrisoare către Twitter. Publicația a citat persoane care au cerut să nu fie identificate, discutând despre informații confidențiale.
Vestea vine înainte de o confruntare foarte așteptată între Musk și Twitter în instanță, în Delaware, pe 17 octombrie. Compania de socializare urma să ceară aici un ordin prin care Musk să fie obligat să încheie tranzacția la 54,20 dolari pe acțiune.
Musk a fost de acord în aprilie să cumpere Twitter pentru 44 de miliarde de dolari sau 54,20 dolari pe acțiune, dar în decurs de câteva săptămâni a declarat că numărul de conturi spam era mult mai mare decât estimarea Twitter, de mai puțin de 5% din utilizatori. spam-urile sunt conturi automatizate, iar utilizarea lor poate duce la supraestimarea numărului de utilizatori ai unui serviciu, ceea ce este important pentru tarifele de publicitate și valoarea generală a serviciului.
Musk, unul dintre cei mai proeminenți utilizatori ai Twitter, a susținut în iulie că ar putea renunța la afacere deoarece Twitter l-a indus în eroare cu privire la numărul de utilizatori reali și la securitatea datelor utilizatorilor.
„Acesta este un semn clar că Musk a recunoscut, înainte de a intra la tribunalul din Delaware, că șansele de a câștiga împotriva consiliului de administrație al Twitter erau foarte puțin probabile și că această tranzacție de 44 de miliarde de dolari va fi finalizată într-un fel sau altul”, a scris analistul Wedbush Dan Ives într-o notă după aflarea veștii.
Angajații Twitter, luați prin surprindere în mijlocul ședințelor de marți, și-au exprimat neîncrederea în tweet-uri.
Înțelegerea va reaprinde temerile utilizatorilor Twitter cu privire la planurile lui Musk pentru platformă, care a eliminat voci proeminente conservatoare din punct de vedere politic. Susținătorii lui Donald Trump speră că Musk va reactiva contul fostului președinte american, care a fost interzis după atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii săi.
Înțelegerea îi oferă lui Musk, deja unul dintre cei mai proeminenți și mai deschiși antreprenori din lume, un megafon pentru opiniile sale. El a folosit Twitter pentru a stârni controverse, inclusiv luni, când a lansat un plan de pace pentru războiul dintre Ucraina și Rusia, care a atras o condamnare rapidă din partea președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.
Mesajele text care au ieșit la iveală în timpul litigiului au arătat că Musk plănuia să lupte împotriva spam-ului prin verificarea conturilor, dorea să îndepărteze Twitter de la publicitate și să-l îndrepte către abonamente și să adopte servicii precum transferurile de bani.