Raport: Stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorități pentru a menține un mediu de afaceri puternic

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

În contextul în care România se află într-o perioadă dificilă generată de evoluțiile din piața energiei, de inflație și de instabilitate geopolitică, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este de părere că provocările bugetare curente trebuie rezolvate printr-o serie de măsuri sustenabile pentru economia României. Aceste măsuri ce au ca miză adresarea problemelor curente fără a periclita viitorul economic al țării prin împovărarea excesivă a companiilor, sau prin crearea unei percepții de instabilitate legislativă, descurajând astfel investițiile și reducând avantajele competitive.

Potrivit FIC, stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorități în vederea menținerii unui mediu de afaceri puternic și atractiv. Doar în aceste condiții sectorul privat va fi motivat să continue să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni. Orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact ori în lipsa unui strâns dialog cu mediul de afaceri, ar putea compromite potențialul de dezvoltare economică, care este în principal bazat pe atragerea investițiilor străine directe.

Taxele și impozitele plătite de companiile membre FIC au o contribuție directă semnificativă la susținerea bugetului de stat, la creșterea economică înregistrată în România, cât și la crearea de bunăstare, potrivit celui mai recent studiu FIC.

Studiul arată că o imagine detaliată a contribuției majore a companiilor românești mari cu capital străin la bugetul de stat, cel mai important indicator fiind nivelul de colectare a TVA care este cel mai ridicat.

Raportul/studiul oferă detalii cu privire la contribuția pe care un eșantion reprezentativ de companii românești cu capital străin o are la realizarea veniturilor fiscale ale bugetului de stat prin taxele plătite.

Investițiile străine directe pot avea o contribuție semnificativă în creșterea economică și de aceea, reiterăm necesitatea conturării unor măsuri legislative dedicate atragerii de investiții străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare.

Concluziile raportului FIC

• Într-un singur an, 2019, investițiile companiilor FIC au acumulat peste 17 miliarde RON, reprezentând
57% din cheltuielilor de capital conform execuției bugetului consolidat la 2019.
• Cele 44 de corporații membre FIC au virat la bugetul României TVA și accize în valoarea de 30 mld.
RON, însemnând 30% din total TVA și accize colectate de stat (97 mld. RON).
• Companiile analizate au mai făcut plăți de peste 11,3 mld. RON către bugetul României, mai mult de
jumătate reprezentând contribuțiile sociale și impozitul pe profit în anul 2019.
• În 2019, în medie un salariu net al unui angajat din companiile membre FIC, a fost de 5.810 RON pe
lună, cu peste 70% față de salariul mediu net pe economie de 3.340 RON.
• Companiile analizate plătesc la timp atât salariile, cât și contribuțiile angajaților, iar toți angajații
primesc salariile și bonusurile pe carduri bancare. Astfel, companiile FIC contribuie la reducerea
„economiei subterane” din România.

Eșantionul analizat include 44 de companii românești mari cu capital străin, cumulând împreună mai
mult de 105.000 de angajați (23 dintre acestea fac parte din top 100 cele mai mari companii din
România după cifra de afaceri, iar 6 dintre acestea sunt parte din top 15 bănci ca valoare a activelor).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: