Raport. România și alte țări din Europa Centrală și de Est produc doar un sfert din energia electrică din surse regenerabile. „Este nevoie de mai multe stimulente politice”

Image of solar plants (2) Sursa foto: Green Genius

Țările din Europa Centrală și de Est au nevoie de mai multe stimulente politice pentru a extinde producția de energie electrică din surse regenerabile pentru a îndeplini obiectivele Uniunii Europene, arată Centrul de Cercetare Energetică Ember, citat de DPA, scrie Rador.

Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Bulgaria și România produc în prezent doar un sfert din energia electrică din surse regenerabile de energie, potrivit unui raport publicat recent, transmite BTA.

Ponderea relativ mare de 55% de combustibilii fosili „a dus la unele dintre cele mai mari prețuri la energie electrică în UE și a făcut regiunea vulnerabilă la costuri variabile și probleme de aprovizionare”, se arată în comunicatul de presă citat de DPA.

„O mare parte din țările din Europa Centrală și de Est au întârziat cu implementarea energiei regenerabile”, a declarat Stepan Chalupa, președintele Camerei Cehe pentru Energie Regenerabilă.

În 2022, când prețurile energiei electrice în întreaga Europă au crescut, după ce Rusia a întrerupt importul de energie în UE, producția de energie eoliană și solară a țărilor a crescut totuși cu 28%, peste media UE de 15 la sută.

Cu toate acestea, obiectivele naționale mici și obstacolele permanente împiedică extinderea pe termen lung a capacității solare și eoliene și pun regiunea în situația de a nu atinge obiectivul UE de a produce 69% din energie din surse verzi până în 2030, a arătat Ember.

Dacă regiunea își realizează potențialul, ar putea adăuga 200 de GW de capacitate eoliană și solară până în 2030, estimează centrul de cercetare. Acest lucru ar putea duce la o pondere a energiei verzi de 63 la sută și la prețuri cu ridicata semnificativ mai mici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu mai preluați totul ad literam. Mai studiați și prezentați adevărul. Resursa regenerabila nu înseamnă numai solar și eolian, înseamnă și resursa hidro care la noi are o pondere foarte mare comparativ cu multe alte tari europene.

  2. Su t surse regerabile care produc fiind dependente de factori naturali si nu pot intretine un sistem energetic!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.