Raport: România, pe locul doi în topul investițiilor străine directe în perioada 2018-2023/ Polonia este pe primul loc, atrăgând investiții străine în valoare de 31,5 miliarde de dolari

investitii bani Sursă foto: Dreamstime

România se află pe locul al doilea în topul investițiilor străine directe în perioada 2018-2023, atrăgând 8,5 miliarde  de dolari, potrivit raportului Investment Promotion realizat de Emerging Europe. Polonia a fost cel mai mare beneficiar al investițiilor străine directe, cu aproape 31,6 miliarde de dolari americani, urmată de România și Cehia.

În 2023, țările din Europa emergentă au înregistrat o nouă scădere a investițiilor străine directe (ISD), de la aproape 100,7 miliarde de dolari americani la aproape 88,9 miliarde de dolari americani; o scădere de aproximativ 11,7 %. Deși investițiilor străine directe în 2023 au depășit nivelurile de dinainte de Covid (au fost puțin peste 74,8 miliarde de dolari în 2019), acesta este al doilea an consecutiv în care investițiilor străine directe în regiune au scăzut.

Țările din regiunea Europei emergente care au contracarat tendința și au înregistrat cea mai mare creștere a investițiilor străine directe sunt Ucraina (ca urmare a unei baze scăzute), Lituania și Estonia. Țările cu cea mai mare scădere sunt Slovacia, Azerbaidjan și Ungaria.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Atunci când se iau în considerare investițiile străine directe pe cap de locuitor, Estonia, Lituania și Polonia sunt cele mai performante. România se află pe locul 14.

În ultimii ani, Polonia a devenit un important centru tehnologic, atrăgând firme importante de tehnologie și promovând un ecosistem puternic de start-up-uri. Industria auto din România a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, devenind un actor esențial pe piața europeană. Din punct de vedere politic, țări precum Estonia și Letonia sunt în fruntea guvernanței digitale, stabilind standarde globale pentru guvernanța electronică și securitatea cibernetică.

Potrivit raportului, din punct de vedere strategic, Europa emergentă ocupă o poziție geopolitică crucială, acționând ca o punte între Europa de Vest și Asia. Acest lucru face din regiune un coridor vital pentru rutele de tranzit comercial și energetic. Țări precum Polonia și România nu sunt doar centrale pentru politicile Uniunii Europene, ci joacă și roluri esențiale în cadrul NATO, contribuind la securitatea și stabilitatea regională.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. ISD România, Polonia…Ce anume comparăm? România are ISD aproximativ un sfert, 1/4, 25%, 0.25 din cele de care beneficiază Polonia. La nivelul ISD per capita România stă rău de tot în comparație cu celelalte state europene.

    …Adică, mult sub potențial. Asta pentru câ România nu este atractivă pentru investiții…Din cauza instabilității legisșative, impredicitibilității fiscale, a lipsei infrastructurii, a corupției șamd.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.