RAPORT Peisajul AI din România: Companiile românești au atras finanțări de 2,4 miliarde de dolari, mai mult decât companiile poloneze, dar succesul se datorează în principal UiPath

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot Photo 129803252 © ProductionPerig | Dreamstime.com

Finanțarea totală strânsă de companiile de produse de inteligență artificială din România se ridică la 2,4 miliarde de dolari, dar mare parte din această sumă se datorează unicornului UiPath, iar aproape jumătate din companiile din sector nu au atras încă finanțare, arată un raport realizat de publicația central și est-europeană The Recursive.

Finanțarea din România depășește suma strânsă de companiile din Polonia, care au atras în total 870 de milioane de dolari, însă peisajul de AI din Polonia este mai divers, iar mai multe companii atrag finanțări mai mari.

Raportul a selectat UiPath, unicorn cu origini românești, ca fiind compania care a primit cea mai mare finanțare. UiPath a strâns un total de 2 miliarde de dolari în 7 runde de finanțare, inclusiv o serie F de 750 de milioane de dolari. În 2021, au strâns 1,3 miliarde de dolari într-o ofertă publică de inițiativă la Bursa din New York. Printre investitorii UiPath se numără Accel, Alkeon, Capital G, Coatue Management, Credo Ventures, Dragoneer și Earlybird, pentru a numi doar câțiva.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cele mai proeminente companii de produse AI din România, potrivit raportului, sunt:

  • UiPath, care a primit o finanțare de 2 miliarde de dolari (prin IPO)
  • FintechOS, care a primit o finanțare Serie B de 91 milioane de dolari
  • DruidAi, care a primit o finanțare Serie B de 50 milioane de dolari
  • FlowX, care a primit o finanțare Serie A de 43 milioane de dolari
  • Dexory, care a primit o finanțare Serie A de 38 milioane de dolari

FintechOS a strâns un total de 91 de milioane de dolari în 6 runde de finanțare, inclusiv o serie B de 60 de milioane de dolari. Printre investitorii FintechOS se numără Gapminder VC, Endeavor Catalyst, Early Bird Digital East, LAUNCHub Ventures, OTB Ventures și alții.

Până în prezent, DRUID a strâns peste 50 de milioane de dolari în 6 runde de finanțare, inclusiv o serie B de 30 de milioane de dolari în 2023. Are 11 investitori la bord, inclusiv TQ Ventures, GapMinder VC, Verve Ventures, Hoxton Ventures, Karma Ventures, Endeavor și SeedBlink.

O altă companie românească selectată este FLOWX.AI, care a primit o finanțare Serie A de 43 de milioane de dolari de la Dawn Capital.

Dintre acestea, cele mai multe (43,6%) nu au anunțat că au primit finanțare externă. Așadar, există o piață destul de largă în România în acest sens. În schimb, 10,3% au primit finanțare pre-seed, 29,1% au primit finanțare seed, 7,7% au primit finanțare serie A, 1,7% finanțare serie B, 7,7% au primit granturi, 0,9% s-au finanțat prin datorie, iar 0,9% prin ofertă publică inițială.

Sursele de finanțare pentru companiile de inteligență artificială sunt: 48,7% capital de risc și capital privat, 5,1% subvenții. Iar 43,6% nu au primit finanțare externă.

Până acum, cele mai finanțate cinci companii de AI din Europa Centrală și de Est sunt: UiPath, din România, la mare distanță de celelalte companii, cu 2 miliarde de dolari, Rimac Automobili din Croația cu 875 milioane de dolari, Infobip din Croația cu 875 milioane de dolari, și Hyperscience și Payhawk din Bulgaria, cu 288, respectiv 239 milioane de dolari.

Principalii investitori locali axați pe AI sunt:

  • GapMinder VC (Firmă de capital de risc axată pe tehnologie, care investește în etapele de pre-seed și de seed)
  • Early Game Ventures (Firmă de capital de risc, care investește în etapele de pre-seed și de seed)
  • Techcelerator (Program de accelerare cu accent pe inteligență artificială, care investește în etapele de pre-seed și de seed)

Raportul, care nu este exhaustiv, arată că în România sunt 117 companii cu produse de inteligență artificială.

„Costul vieții și al funcționării afacerilor în regiunea ECE este încă mai mic în comparație cu țările occidentale. Acest avantaj de cost poate fi atractiv pentru investitorii și companiile care doresc să își maximizeze bugetul de dezvoltare a IA, menținând în același timp o expertiză tehnică ridicată. Startup-urile românești și din ECE își pot prezenta abilitatea de a oferi soluții AI de înaltă calitate la un preț competitiv”, afirmă Cristina Toncu, co-fondatorul Techcelerator, în raport.

Talente în AI în România

Raportul studiază care este rezerva de talente pentru inovare în domeniul inteligenței artificiale în Europa Centrală și de Est și în România.

În România, numărul de persoane care lucrează în domeniul TIC a fost de 215.000 de angajați în 2022.

Numărul de persoane care lucrează în domeniul inteligenței artificiale, în România, pe diferite specializări, este:

  • 2.600 persoane în computer vision
  • 6.400 persoane în Machine Learning
  • 2.100 persoane în Robotică

În ce privește ușurința cu care companiile reușesc să găsească și să atragă talente în domeniul inteligenței artificiale, raportul arată că în România este o dificultate medie spre mare în găsirea și atragerea talentelor în domeniul inteligenței artificiale.

Conform raportului, România este una dintre țările care are o istorie bogată în domeniul matematicii și ingineriei, ceea ce sporește și mai mult dezvoltarea fondului local de talente, au declarat experți pentru The Recursive. La rândul său, acest lucru ajută efectiv România să stabilească bazele educaționale necesare pentru a dezvolta modele de inteligență artificială de ultimă generație, tehnici de optimizare și algoritmi avansați care să rezolve probleme complexe.

De asemenea, țara a avut o mulțime de talente care au dezvoltat produse de inginerie, ilustrând fondul de talente profunde din Europa de Est prin povești de succes precum UiPath. În plus, companiile globale au, de asemenea, un număr semnificativ de angajați din regiune. Prin urmare, startup-urile și companiile de tehnologie aleg să aibă echipa principală de dezvoltare în țară în viitorul apropiat, au declarat pentru The Recursive experți din industria din România.

Cu toate acestea, disponibilitatea limitată a programelor educaționale specializate în inteligență artificială a împiedicat dezvoltarea unei forțe de muncă calificate în acest domeniu. În plus, fenomenul de exod al creierelor, în care profesioniștii din domeniul IT caută oportunități în străinătate, reprezintă o preocupare substanțială.

Top specializări AI din România sunt machine learning, computer vision și big data analytics.

Top trei industrii targetate de companiile AI sunt healthcare, finanțe și retail.

Comunitățile, asociațiile și organizatorii de evenimente din acest domeniu sunt Romanian AI Day¸ Bucharest Deep Learning Asociația Română pentru Inteligență Artificială (ARIA).

Instituțiile de cercetare din domeniu sunt: Institutul Român de Știință și Tehnologie, Institutul de Cercetare pentru Inteligență Artificială din cadrul Academiei Române (RACAI), Universitatea Politehnica București (UPB) – Laboratorul de Inteligență Artificială și Sisteme Multi-Agent.

Raportul arată că în România există mai multe programe ce privesc inteligența artificială, atât noi, cât și în curs de desfășurare la universități de top din întreaga țară, inclusiv masteratul în inteligență artificială la Universitatea Politehnica din București, masteratul în învățare automată la Universitatea Politehnica Timișoara și viitoarea licență în inteligență artificială la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Universități și diplome care predau cursuri legate de IA

Masterat, Inteligență artificială, Universitatea Politehnica din București

Masterat, Inteligență artificială și optimizare, Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași

Master în învățare automată, la Universitatea Politehnica Timișoara

Licență, Inteligență Artificială, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai (program aprobat de autoritățile naționale, va avea 100 de locuri, n.red.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cred ca ati uitat sa mentionati de programele din cadrul Universitatii Bucuresti de la Facultatea de Matematica si Informatica care sunt destul de mari ca numar de studenti si importante pe piata. Nu de alta, insa cred ca daca tot pomeniti de UiPath, Daniel Dines este absolvent al Facultatii de Matematica si Informatica.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.