RAPORT Ghid salarial. Cât câștigă în medie un angajat în IT, vânzări sau contabilitate

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Salariile din România au fost pe o tendință de creștere anul trecut, datorită unei piețe competitive a locurilor de muncă, a lipsei de competențe și a ratei scăzute a șomajului, arată un raport Hays, care a făcut un ghid al salariilor din mai multe industrii și sectoare, precum IT, resurse umane, vânzări sau contabilitate.

Cu toate acestea, este posibil ca această creștere să nu fie uniformă pentru toate tipurile de locuri de muncă și industrii.

În 2023, 1 din 2 angajatori intervievați a declarat că a avut salarii majorate cu 5-15% și că intenționează să urmeze o tendință similară în acest an. Acest lucru arată că aceștia își apreciază angajații și sunt dispuși să investească în creșterea și dezvoltarea lor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Sumele reprezintă salariile lunare brute în RON pentru posturi cu normă întreagă, fără bonusuri și alte beneficii.

Contabilitate și finanțe

Salarii lunare brute în RON pentru posturi cu normă întreagă, fără bonusuri și alte beneficii, variază de la 4.700 lei pentru un junior accountant până la 23.000 de lei pentru un chief accountant. Salariul optim variază între 6.000 lei pentru junior și 18.000 lei pentru contabil șef.

Un analist financiar poate câștiga între 8.600 lei și 16.000 lei, în timp ce un analist financiar senior poate câștiga între 12.000 și 19.600 lei.

Un auditor junior poate câștiga între 4.800 și 7.200 lei, iar un manager de audit între 16.500 și 26.000 lei

Un junior tax consultant începe de la 4.800 lei și poate ajunge la 7.800 lei, în timp ce un manager de taxe poate ajunge la 23.000 lei.

În ciuda peisajului economic sensibil, marcat de rate ridicate ale inflației, industria contabilă și financiară a rămas stabilă în 2023. Există un echilibru între profesioniștii disponibili și cererea angajatorilor – o tendință pozitivă despre care Hays estimează că va continua și în acest an.

Angajatorii s-au concentrat pe automatizarea și eficientizarea proceselor încă de acum doi ani, iar această tendință se preconizează că va rămâne o prioritate și în acest an. Acest lucru are un impact direct asupra standardelor angajatorilor, crescând așteptările față de noile angajări.

Organizațiile caută acum nu doar profesioniști calificați, ci și persoane cu abilitatea de a gândi dincolo și de a îmbunătăți productivitatea prin propunerea și implementarea de noi procese și modalități de lucru.

Orientarea către automatizare și îmbunătățirea proceselor a avut un impact și asupra proceselor de recrutare, care au devenit mai complexe. Angajatorii solicită evaluări mai riguroase, pe lângă metodele tradiționale de evaluare, inclusiv teste tehnice, cum ar fi cazuri de afaceri pe teme specifice, și eseuri pentru a determina logica strategică.

Salariile au rămas neschimbate față de anul 2022, unele companii specifice oferind ușoare creșteri pentru a acoperi rata inflației și pentru a recompensa performanța.

Întrucât fondul de talente din România în domeniul contabilității și finanțelor este bine aprovizionat, cea mai importantă provocare rămâne aceea de a corela valorile angajatorilor și cerințele acestora în materie de competențe transversale cu cele ale candidaților disponibili.

  • Cele mai multe posturi la cerere: Contabil, Contabil șef, Controlor financiar, Manager financiar

Servicii pentru întreprinderi

Un junior AP accountant poate câștiga în media 6.000 lei, iar un team leader 12.800 lei.

Investitorii care doresc să înființeze centre de servicii partajate (SSC) continuă să considere România ca fiind una dintre preferințele lor de top în regiunea ECE. Cu toate acestea, deciziile durează mai mult decât în trecut, noile deschideri necesitând mai mult timp pentru analize aprofundate ale peisajului economic, ale potențialelor locații și ale disponibilității unui fond de talente calificate. Preferințele de localizare s-au mutat de la hotspotul București către alte orașe, precum Timișoara, Iași și Brașov, unde se poate găsi combinația potrivită de competențe tehnice și rentabilitate.

Ca o consecință directă a procesului decizional prelungit, Hays a observat că volumul recrutărilor specifice acestui segment nu a mai avut aceeași dinamică ca în anii anteriori. Numărul de posturi deschise a stagnat în 2023, fiind înființate mai puține SSC-uri. Cu toate acestea, angajatorii existenți au în continuare roluri vacante, iar atractivitatea muncii la distanță, extinsă acum la nivel național, rămâne un factor important pentru candidați.

Angajatorii din acest sector și-au schimbat, de asemenea, abordarea și perspectiva asupra proceselor de recrutare. În timp ce procesele lungi, cu mai multe etape plus teste lingvistice, erau frecvente atât în 2022, cât și în 2023, angajatorii sunt acum mai deschiși la implementarea unor procese de angajare rapide și concise, limitate la maximum două etape, inclusiv testul lingvistic. Această schimbare este determinată de recunoașterea faptului că procesele simplificate conduc la o rată mai mare de acceptare a ofertelor.

  • Cele mai multe poziții la cerere: Accounts Payable, Accounts Receivable, Contabilitate generală, Asistență tehnică/ Clienți cu limbi străine

Inginerie și producție

Un inginer de automatizare poate ajunge la 18.300 lei, iar un inginer electric chiar la 20.000 lei. Pentru un inginer de calitate, salariul optim este la 11.500 lei.

Un manager de producție ajunge la 25.000 lei, iar un manager de fabrică la 43.500 lei.

În energie regenerabilă, un junior project development manager poate câștiga în medie 17.000 lei, iar un senior 25.000 lei.

În logistică și lanțul de aprovizionare, un specialist în logistică ajunge în medie la 13.500 lei, iar un manager de depozit la 18.500 lei.

În 2023, domeniul energiei regenerabile a adus multe oportunități pentru profesioniști și organizații, care vor continua și în 2024. Cele mai multe locuri de muncă din sectorul energetic sunt legate de sursele de energie convenționale, cum ar fi gazul, petrolul și cărbunele. Cu toate acestea, dezvoltarea prosumatorilor și investițiile anunțate în parcurile fotovoltaice și eoliene deschid noi oportunități pe piața în creștere a energiei regenerabile.

Există o tendință continuă de cerere ridicată de specialiști în inginerie și alte domenii tehnice în România, pentru a susține planurile de creștere preconizate de companii în anii următori.

Sectorul construcțiilor civile se confruntă, de asemenea, cu o creștere semnificativă a locurilor de muncă, determinată de investițiile în infrastructură, de construcția de noi proiecte imobiliare și de renovarea celor existente, ceea ce creează o cerere ridicată de ingineri cu o experiență ridicată.

Resurse umane

Un specialist în achiziție de talente câștigă în medie 12.000 lei, iar un manager 21.500 lei.

Un specialist în employer branding poate ajunge și până la 15.500 lei.

Un specialist HR câștigă 12.000 lei în medie, iar un payroll manager 18.000. lei

Schimbarea priorităților companiilor are un impact semnificativ asupra echipelor și proiectelor de resurse umane. Având în vedere accentul pus pe diversitate, echitate și incluziune, echipele de resurse umane se ocupă de proiecte noi și mai complexe, care capătă o vizibilitate sporită în cadrul întreprinderii. Această tendință este în concordanță cu aspirațiile profesionale ale profesioniștilor, care sunt dornici să își dezvolte competențele tehnice și să își asume roluri mai provocatoare.

În același timp, angajații cu vechime în domeniul resurselor umane sunt interesați de roluri strategice sau de poziții de conducere cu acoperire regională sau globală, ceea ce le oferă oportunități de a dobândi noi competențe și responsabilități pentru diverse piețe.

Modelul de lucru evoluează, de asemenea, cu o tendință tot mai accentuată către munca hibridă, care a devenit o necesitate pentru angajații din acest segment.

În acest an, atragerea și păstrarea talentelor, dezvoltarea competențelor angajaților și gestionarea culturii organizaționale rămân principalele provocări și priorități pentru angajatori.

Unele companii, în special cele cu un model de afaceri mai antreprenorial, internalizează procesele de resurse umane, cum ar fi salarizarea.

  • Cele mai multe posturi la cerere: Specialiști în achiziția de talente, specialist în compensații și beneficii, specialist în salarizare, partener de afaceri în domeniul resurselor umane, manager de resurse umane/manager de personal și cultură.

Științele vieții

Un reprezentant de vânzări medicale din sectorul de dispozitive medicale câștigă în medie 14.500 lei. În cercetare clinică, un team leader ajunge la 25.500 lei, iar un project manager la 32.000 lei.

În vânzări farma, un medical representative pe produse generice ajunge în medie la 11.700 lei, iar un manager de vânzări regionale la 21.500 lei, în timp ce un manager de vânzări naționale la 25.000 lei.

În marketingul farma, un marketing manager ajunge la 29.500 lei.

Piața de recrutare în domeniul științelor vieții continuă să fie o provocare în ceea ce privește atragerea și păstrarea celor mai buni angajați. Cu toate acestea, în 2023, companiile au fost mai flexibile în adaptarea la nevoile angajaților în ceea ce privește programul de lucru, iar salariile au crescut cu 7 – 15%, cu un pachet total de beneficii îmbunătățit.

  • Cele mai solicitate posturi: Reprezentant medical, Brand Manager, Digital Manager, Specialist în afaceri de reglementare, Inginer de service pe teren, Specialist în aplicații, Specialist clinic, Key Account Manager

Vânzări și marketing

Un sales representative în vânzări directe câștigă în medie 10.000 lei, iar un manager de vânzări naționale ajunge la 19.500 lei.

Sectorul de vânzări și marketing din România trece printr-o revizuire strategică, impulsionată de tendințele specifice ale industriei și de urmărirea unei penetrări țintite a pieței. Ca răspuns la accentul din ce în ce mai mare pus pe canalele digitale și pe perspectivele bazate pe date, companiile creează poziții specializate care se concentrează pe optimizarea prezenței online și pe valorificarea analizelor pentru campanii mai eficiente.

Această schimbare este reflectată în peisajul remunerațiilor, unde salariile din domeniul vânzărilor și marketingului reflectă cererea de profesioniști calificați în marketing digital, SEO și analiză. Organizațiile pun accentul pe asigurarea de talente de top care pot naviga prin complexitatea pieței locale.

  • Cele mai multe posturi la cerere: Vânzări – Area Sales Manager, National Sales Manager, Commercial Director, Key Account Manager, Business Development Manager / Marketing – Digital Marketing Specialist, Search Engine Optimisation Expert, E-commerce Specialist, Marketing Manager, Communication Manager

Angajări permanente în sectorul IT

Un junior DevOps Engineer ajunge în media la 17.100 lei, unul middle la 26.500 lei, iar unul senior la 36.750 lei.

Pe cloud engineer, salariile variază de la 17.100 lei la junior la 32.400 lei la senior.

Pe infrastructură și suport, salariile pe niveluri variază de la 8.550 lei la 24.000 lei.

În data analytics, un data engineer merge de la 13.700 lei un junior la 32.400 lei un senior.

În Java, un junior developer pornește de la 7.300 și în medie ajunge la 14.300, cu un maxim de 18.800 lei. La seniori poate urca până la o medie de 30.800 lei sau un maxim de 42.700 lei.

Un developer C/C++ ajunge în media la 11.100 lei pentru junior și 29.060 lei pentru un senior.

Un junior manual QA tester primește în medie 7.300 lei, iar un senior ia 20.400 lei.

După cursa în roller coaster din 2023, anul acesta ar putea fi un punct de cotitură în ceea ce privește ocuparea permanentă a forței de muncă în sectorul tehnologic. Anul trecut a început în forță, cu cereri mari de angajare în România, similare cu cele din 2022. Cu toate acestea, pe măsură ce anul a avansat, a existat un număr tot mai mare de disponibilizări și de poziții puse în așteptare din cauza diverșilor factori, cum ar fi constrângerile bugetare, incertitudinea organizațională și contextul geopolitic. Ca urmare, piața a început să stagneze.

Chiar și așa, inginerii și dezvoltatorii de software vor continua să fie solicitați și în 2024, Java fiind cel mai dorit și greu de angajat limbaj de programare din peisajul tehnologic.

Cererea de ingineri DevOps va câștiga, de asemenea, tracțiune, în timp ce va exista o nevoie crescută de analiști de afaceri, specialiști în securitate cibernetică și ingineri de învățare automată în comparație cu anii precedenți.

În plus, subdomeniile din IT care au înflorit în 2023, securitatea și AI, vor continua să se dezvolte în 2024. Organizațiile din România cu interese în domeniul energiei regenerabile și al sustenabilității vor continua, de asemenea, să solicite experți IT, în conformitate cu tendințele globale.

Noile politici și reglementări fiscale implementate la sfârșitul anului 2023 au avut un impact răsunător pe acest segment de piață, mulți angajați solicitând companiilor lor să acopere scăderea netă a salariilor. Cu toate acestea, în multe cazuri, acest nou decalaj nu a fost acoperit de companii. Angajatorii ar trebui să fie pregătiți să vină cu strategii pentru a atenua potențialul risc de creștere a fluctuației de personal în anul următor.

  • Cele mai multe posturi la cerere: Inginer software (în special Java), inginer DevOps, inginer Machine Learning, analist de afaceri, specialist în securitate cibernetică

Contractare în IT

Tarifele în RON/ora lucrată pornesc de la 150 lei pentru QA Manual sau L2 Support și ajung la 245 lei pentru Java Developer.

Piața de contractare în domeniul IT ia avânt, în ultimul an fiind observată o creștere semnificativă a numărului de contractori în România. Această tendință se manifestă în special în rândul specialiștilor IT seniori și ne așteptăm ca ea să continue și în acest an. Această schimbare este influențată de avantajele pe care contractanții le găsesc în acest model, cum ar fi autonomia în selectarea proiectelor, modelele de lucru hibride sau la distanță și flexibilitatea crescută, toate acestea contribuind la o cultură pozitivă a muncii. În același timp, organizațiile recunosc beneficiile acestui tip de colaborare, în special pentru că oferă flexibilitate într-un peisaj IT dinamic, în care deficitul de competențe continuă să reprezinte o provocare semnificativă.

Au existat mici ajustări ale ratelor de salarizare, aliniate și adaptate la peisajul economic și la inflație, dar nu au existat schimbări majore.

  • Cele mai solicitate poziții: Manager de proiect, dezvoltator Java, inginer DevOps, analist de afaceri, analist PMO

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Buna ziua. Ce s-a intamplat cu tabelele cu toate sumele publicate initial? Ati fost constransi sa le scoateti din articol sau erau sume gresite? Am printscreen cu ce ati publicat initial iar acum la cateva zile distanta vad ca ati sters toate tabelele. Mulțumesc.

    • Bună ziua!

      Din păcate nu am putut păstra toate imaginile, din motive de copyright, vom restabili câteva dintre ele, dar nu pe toate. Dar sumele prezentate inițial sunt reale.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.