Radu Burnete (Concordia), după ce Economedia a dezvăluit că INS a recunoscut că PIB a crescut în primul trimestru cu doar 1,5%, nu cu 5,3% : E o glumă proastă. Asemenea episoade distrug încrederea într-o instituție pe ale cărei cifre trebuie să ne bazăm

Radu Burnete

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, critică felul în care Institutul Național de Statistică a revizuit datele privind creșterea economică din primul trimestru, după cum a dezvăluit Economedia.

Ieri, Institutul Național de Statistică a revizuit puternic în jos, de la 5,3% la 1,5%, creșterea economică din primul trimestru din 2022.

Inițial, în luna mai, Institutul Național de Statistică a raportat că România a avut o creștere economică de 5,2% în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, și de 6,5% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021. 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

 “INS ne zice acum că stați ușor, creșterea economică din T1 2022 a fost de 1.5% față de trimestrul anterior, nu de 5% cum ziseseră inițial. E o glumă proastă. Când spuneam în acele zile că din ce aud eu de la companii lucrurile nu arată nici pe departe așa de grozav, a început un război și începe să ne doară energia, mi s-a transmis în privat să o las mai moale că induc lumea în eroare. Și hai să zic că opiniile mele pot fi după ureche, dar un reputat economist foarte drag mie (căruia nu-i mai dau numele pentru că iar îl citează presa aiurea) a explicat de pe atunci cu argumente tehnice că ceva nu e bine. S-a sinchisit cineva să-i răspundă? Nu, a venit această ajustare masivă în jos.”, a afirmat Radu Burnete.

Datele INS sunt extrem de importante, deoarece ele sunt folosite pentru conturarea prognozelor evoluțiilor economice, pe baza cărora este realizat bugetul de stat. Totodată, și biroul european de statistică, Eurostat, preia datele pentru comparația cu celelalte state membre tot de la INS.

Lucru pe care îl subliniază și Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia: “Asta nu e o dezbatere anostă între tocilari. Companiile își fundamentează deciziile pe datele publicate de INS fie că vorbim de creștere economică sau alte statistici la fel de importante. Trăim într-o lume prea complexă ca să le putem măsura toți, pe toate. Asemenea episoade distrug încrederea într-o instituție pe ale cărei cifre trebuie să ne bazăm în decizii economice. Dacă nu mai putem avea încredere în date oficiale și în cifre publice noi pe ce ne bazăm?” 

Confederația Patronală Concordia reunește peste 2.000 de firme, companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: