Guvernul le propune profesorilor creștere salarială de 1.000 lei, de la 1 iunie. Unii sindicaliști ar înclina să accepte etapizarea creșterii salariale

greva protest educatie profesori Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Calendaristic, în școli este a 8-a zi de grevă generală. Federațiile sindicale au avut aseară mai multe consultări cu liderii din teritoriu, conform surselor Edupedu.ro, iar decizia aproape unanimă a fost de continuare a grevei generale. Asta în condițiile în care marți, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli din ultimii cel puțin 20 de ani, cu peste 20.000 de participanți, întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, nu a oferit nicio schimbare în privința acordării revendicărilor sindicale. Între timp, Guvernul a promis profesorilor o majorare salarială de 1.000 lei de la 1 iunie, renunțând la vouchere, iar unii sindicaliști ar înclina să accepte etapizarea creșterii salariale.

Ora 15.35 Guvernul anunță oferta finală pentru profesori: crește salariile cu 1.000 de lei de la 1 iunie.

Guvernul a transmis oficial următoarele măsuri pentru a pune capăt crizei din Educație:

  • ”Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.
  • În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a transmis oficial Executivul.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

Ora 15:11 Conform surselor G4Media ar exista reacții diferite ale sindicaliștilor cu privire la acordul propus miercuri de premierul Ciucă și Marcel Ciolacu, privind etapizarea creșterii salariale până la 4000 de lei pentru un profesor debutant, în următorii trei ani. În timp ce unii sindicaliști ar înclina să accepte acordul, alții nu sunt de acord cu propunerea care prevede etapizarea revendicărilor până în 2026.

Ora 13.20 Coaliția de guvernare i-a chemat pe sindicaliștii din Educație la o altă rundă de negocieri, începând cu 13:30, conform surselor G4Media. Actualul și, cel mai probabil, viitorul premier, Nicolae Ciucă respectiv Marcel Ciolacu, s-au întâlnit miercuri la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre greva generală a profesorilor începută în 22 mai.

Noua ofertă a Guvernului este creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4000 de lei în următorii trei ani, începând cu o primă creștere de 30%, conform surselor G4Media.

Ora 11.13 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, au anunțat că au decis să nu accepte un acord politic care nu include creșterea salariilor, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis. Profesorii cer în continuare creșterea salariilor, nu vouchere, cum a propus Guvernul.

„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, au transmis sindicatele.

Solicitările profesorilor sunt: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare și emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

Ora 10.40: Câteva sute de profesori protestează la Buzău. Aceștia scandează „Nu cedăm”.

„Nu au înțeles nimic că ieri ați fost sacrificați, că ați stat 7 ore în soare (…) Mizează pe faptul că vom ceda încet și sigur, unul câte unul (…) Mergeți în unitățile școlare că dacă marți sau miercuri vom intra la clasă, totul s-a sfârșit. Nu s-a obținut decât foarte puțin”, afirmă liderul de sindicat de la Buzău.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: