Prosumatorii, adică românii care și-au instalat panouri fotovoltaice și produc energie electrică, vor plăti în continuare taxa verde, folosită pentru a subvenționa marii producători de energie regenerabilă, atrage atenția deputata USR Cristina Prună, vicepreședinta Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților. Potrivit ei, proiectul USR prin care prosumatorii erau scutiți de plata certificatelor verzi a primit aviz negativ de la Guvernul PSD-PNL și raport negativ din partea Comisiei pentru energie din Senat, controlată de PSD-PNL-UDMR.
În prezent, statul aplică certificate verzi tuturor consumatorilor de energie, iar banii din această taxă sunt direcționați către producătorii de energie regenerabilă.
Cristina Prună susține că „este absurd ca prosumatorii, care la rândul lor produc energie verde, să plătească o subvenție către alți producători de energie regenerabilă prin certificatele verzi”.
USR a depus, prin urmare, la inițiativa parlamentarilor Cristina Prună și Remus Negoi, o inițiativă legislativă pentru scutirea de la plata certificatelor verzi a prosumatorilor, însă ea a primit avize negative.
„Premierul Ciucă ne spune că nu poate să-i excepteze pe prosumatori de la plata certificatelor verzi pentru că asta va cauza pierderi furnizorilor de energie. Așadar, domnul Ciucă consideră normal ca prosumatorii, care au instalat mai mulți kW decât a fost statul în stare să facă în ultimii 33 de ani, să plătească certificate verzi, în condițiile în care produc mai multă energie verde decât consumă. De fapt, măsura propusă de USR nu ar cauza pierderi furnizorilor, din moment ce aceștia nu vor mai fi nevoiți să plătească aceste certificate în locul prosumatorilor. Este revoltător că Guvernul României nu are în vedere investițiile în producția de energie, ci doar interesele câtorva, în detrimentul celor mulți”, declară Cristina Prună.
Deputata USR susține că refuzul Guvernului de a susține eliminarea taxei afectează aproape 50.000 de prosumatori, câți erau înregistrați în prima parte a anului 2023. Cumulat, aceștia aveau o putere instalată în capacitățile de producție de energie de peste 500 MW.
„Nu este prima dată când Guvernul PSD-PNL refuză orice propunere care ar încuraja și sprijini producerea de energie verde în România, în ciuda crizei facturilor din ultimele luni și a necesității vădite de a dezvolta noi capacități de producție. Spre exemplu, punct de vedere negativ a emis Guvernul PSD-PNL și pe proiectul care ar face posibile investițiile în energia eoliană offshore în Marea Neagră. Reamintim că adoptarea acestui proiect este jalon în PNRR în iunie 2023, iar ministrul Energiei blochează în mod nejustificat dezbaterea și adoptarea legii în Parlament”, conchide Prună.