Lucrările pentru infrastructura de transport naţional vor fi scutite de plata a două taxe importante pe care le percepe Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat în dezbatere publică la Ministerul Transporturilor.
Este vorba despre o taxă de 0,5% percepută pentru construcţiile noi şi pentru lucrări de intervenţie la construcţiile existente, respectiv o cotă de 0,5 % din valoarea lucrărilor autorizate.
În Nota de Fundamentare, ministerul de resort arată că măsura ar putea duce inclusiv la recepţia mai rapidă, în condiţiile în care neplata taxelor de 0,6% poate duce la respingerea recepţiei.
„În acest sens, bugetul alocat pentru plata acestor taxe poate fi utilizat pentru implementarea efectivă a lucrărilor de transport de interes național, ceea ce ar putea conduce inclusiv la o finalizare într-un termen mai scurt a acestora; Recepțiile la terminarea lucrărilor de infrastructură de transport de interes național, potrivit prevederilor legale actuale, pot fi respinse ca urmare a neachitării taxelor către Inspectoratul de Stat în Construcții, fără a se intra în analiza calității acestor lucrări, situație ce poate conduce la întârzieri în privința deschiderii traficului, după admiterea recepției și în final la o întârziere a utilizării de către participanții la trafic a unei infrastructuri moderne și în condiții de siguranță”, menţionează Ministerul Transporturilor în proiectul de act normativ pentru completarea Legii 10/1995 pentru calitatea construcţii şi a Legii 50/1991 pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
De asemenea, pentru toate proiectele pentru care nu a fost iniţiată procedura de recepţie la terminarea lucrărilor vor fi introduse norme tranzitorii care să reglementeze aplicarea acestor prevederi.
În domeniul rutier, cele mai importante investiţii pe care CNAIR care ar urma să le recepţioneze la sfârşitul anului sunt: Lotul 2 al Autostrăzii A 10 Sebeş – Turda, tronsonul Târgu Mureş – Cheţani de pe A 3 – Transilvania, respectiv lotul 2 al Drumului Expres Craiova – Piteşti care ocoleşte oraşele Slatina şi Balş.
În ceea ce priveşte transportul feroviar, CFR Infrastructură recepţionează în această vară un segment de 33 de kilometri de magistrală modernizată între Coşlariu şi Vinţu de Jos în judeţul Alba (n.r. magistrala Braşov-Curtici).