Până la 31 decembrie, toate apartamentele racordate la rețelele de termoficare municipale trebuie să aibă montate contoare individuale de căldură sau repartitoare, altfel proprietarii vor primi amenzi de până la 1.000 lei, potrivit unei informări făcute de ANRE. Termenul care instituie obligativitatea montării de dispozitive care să măsoare consumul caloric a tot fost prorogat, în mod repetat, timp de ani. Primăriile, de care țin regiile de termoficare, vor putea face controale inopinate, cu acordul asociațiilor de locatari, și aplica amenzi.
Problema este că montarea acestor contoare sau repartitoare poate fi făcută doar in corpore de către asociațiile de locatari. Aici intervine problema că pot exista locatari care nu doresc aceste repartitoare, caz în care Asociația este pusă în imposibilitatea de a face achiziția, dacă nu reușește să-l convingă pe „îndărătnic”.
„Obligativitatea montării sistemelor de repartizare a costurilor este prevăzută în legislația națională încă din anul 2016, când Legea eficienței energetice nr. 121/2014, stabilea ca termen de montare a contoarelor/repartitoarelor de costuri data de 31.12.2016. Legiuitorul a prorogat succesiv acest termen, astfel încât cel mai recent termen de conformare (…) este 31.12.2023.
Mai mult, legea a fost modificată în sensul că echipamentele, respectiv contoarele şi repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanţă, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanţă sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă până la 1 ianuarie 2027, cu excepţia cazurilor în care asociaţiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condiţiile stabilite de acest act normativ”, arată ANRE.
Autoritatea a elaborat un ghid de informare a proprietarilor de apartamente, pentur ca aceștia să ia toate măsurile necesare, în cele două luni rămase înainte de finele anului. Informarea se găsește aici.
Amenzile stau în picioare dar rămâne problema cu legea care prevede că montarea de repartitoare se poate face doar la comun, nu și individual. „… mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui ”descurcați-vă voi între voi”. E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa. Măcar scoate ”obligatorie” din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii”, a arătat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, într-o dezbatere pe această temă. El propune demararea unui program național prin care să fie alocat sprijin financiar pentru montarea repartitoarelor individuale.
„Am încercat să ridic această problemă în Parlament și am primit de la trei parlamentari mesaje scurte, de genul ”nu este momentul acum””, a mai spus Mereuță.
În doar 28 dintre cele 41 de județe ale României mai sunt sisteme de încălzire centralizată. În 13 dintre cele 28 de județe, doar orașul de reședință are sistem de termoficare (ex. Iași, Bacău, Tulcea, Giurgiu etc).
Alte 10 județe au câte două orașe cu SACET (ex. Vaslui, Buzău, Vrancea, Călărași etc).
Județele Suceava și Harghita au câte 3 orașe cu SACET, iar în Vâlcea și Constanța sunt câte 4 orașe cu sistem centralizat de termoficare. Nu toate aceste sisteme funcționează.
Cel mai mare sistem de termoficare este cel al Bucureștiului, unde 55% din populație(560.000 de apartamente) primește căldură de la Termoenergetica, fosta RADET.