Producție și consum mare de electricitate. Exportăm în Ungaria și Bulgaria

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Producția de electricitate a României, astăzi, 8 ianuarie, când se termină vacanța de iarnă, a urcat la 9.000 de MW, de dimineață, iar consumul la 8.000 MW, potrivit datelor interactive Transelectrica. Sunt printre cele mai mari valori de producție și consum de la sezonul de iarnă trecut.

În mixul energetic, pe primul loc este energia eoliană, cu 2.440 MW, urmată de energia hidro, cu 2.400 MW. Urmează termocentralele pe gaz, cu aproape 1.800 MW și energia nucleară produsă la Cernavodă, care merge în banda ei obișnuită, aproape de 1.400 MW. Cărbunele rămâne sub 1.000 MW.

Chiar și în condițiile în care consumul a crescut – lumea a început munca, inclusiv în fabricile pe care le mai avem, suntem net exportatori de electricitate. Acest lucru este datorat aportului eolian. Bate vântul, este producție mare de energie eoliană care este competitivă în piață, fiind cea mai ieftină. Este cea mai ieftină pentru că este subvenționată de toți consumatorii de energie, prin sistemul certificatelor „verzi”. Piața românească fiind integrată în cea regională și având conexiuni cu toți vecinii, energia ieftină produsă în exces într-un loc migrează către piața mai scumpă, pe principiul vaselor comunicante. În acest caz, către Ungaria și Bulgaria. Din datele OPCOM, operatorul pieței locale de energie, pe fiecare interval orar, azi România exportă electricitate către cei doi vecini amintiți. Nu există vreun import azi. Cele mai mari cantități, până la 1.300 MWh, pleacă la export în afara intervalelor de vârf de consum – dimineața și spre seară, când există surplus local de producție.

În general, în această perioadă, Hidroelectrica este producătorul care „ține” sistemul energetic national. A plouat, nivelul apelor Dunării și râurilor interioare este unul bun, gradul de umplere a lacurilor se menține la peste 70%, este suficientă apă de uzinat. Dar și termocentralele pe gaz se țin bine, merg la  capacitate. Aportul eolian, deși benefic la balanța comercială, este tributar vremii. Cărbunele rămâne mult subcapacitat. Taxele de mediu și tranziția energetică au închis mare parte din capacități.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Doar ca banii ii iau doar Specialii. E greu sa lucrezi c-o Lege in stare de Ebrietate ! (si ma refer la Lege, nu la cei care lucreaza cu ea)

  2. Luni, 08 Ianuarie 2024, 11:12
    România exportă aproape 1.000 de MW de electricitate către Republica Moldova și Ucraina(HotNews)?!?

    • N-am văzut idioțenie mai mare la aleșii noștri care simulează că ne conduc, exportă curent în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, iar nouă, proștilor care-i votăm, și îi suportăm, ne exploatează plătind prețuri ce nu se regăsesc în Europa, la cât sunt de mari

  3. Din datele OPCOM, operatorul pieței locale de energie, pe fiecare interval orar, azi România exportă gaze către cei doi vecini amintiți.

    Cu toate că articolul este despre energie electrica , in text scrie despre gaze. Am atras atenția dar autorul nu a corectat.
    In rest numai de bine.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.